Aija Uusitalon ikoninäyttely

Tilaisuuden nimi: Aija Uusitalon ikoninäyttely
Tilaisuustyyppi: Pelkkä ilmoitus
Alkaa: 1.3.2019
Loppuu: 30.3.2019

Ylivieskan kaupunginkirjastossa on 30.3. saakka esillä Aija Uusitalon maalaamia ikoneita.

Ylivieskalainen Aija Uusitalo on maalannut ikoneita toistakymmentä vuotta. Hän opettaa ikonimaalausta Ylivieskan seudun kansalaisopistossa ja Jokihelmen opistossa Oulaisissa.

Oppia ikonimaalaukseen Uusitalo on hankkinut Valamon luostarin kursseilla sekä Oulun seudun ikonimaalareissa.

Näin Uusitalo kertoo ikonimaalauksesta:

Kun tunne ja hetki on oikea, tartun pensseliin ja hiljennyn ikonin maalaukseen. Työ piirretään itse ja jokaisessa ikonissa näkyy yksilöllinen kädenjälki.

Ikonimaalauksessa väripigmentti sekoitetaan kananmunankeltuaisesta ja valkoviinistä tai viinietikasta sekoitettuun emulsioliuokseen. Maalaus syntyy puiselle laudalle, jonka pinnalla on puuvilla- tai pellavakangas. Pohjustus on tehty liitujauhon ja jänisliiman liuoksella. Ikonimaalauksessa pyritään käyttämään luonnonmateriaaleja.

Ortodoksinen perinne määrittelee ikonimaalausta tarkasti. Ikonimaalarin täytyy tietää, mitä hän tekee, eikä mitä sattuu voi kutsua ikoniksi. Ikoni on ortodoksinen pyhä kuva, ei itsenäinen taideteos.

Ikonien aiheita on paljon. Ortodoksisen kirkkovuoden 12 suurelle juhlalle on omat ikoninsa. Ikonista voidaan sanoa, että se on ikkuna iäisyyteen. Ikoneita ei palvota, mutta niitä kunnioitetaan niihin kuvattujen pyhien takia.
Ikonit ovat täynnä symboliikkaa, joka on aina kiehtonut minua. Sädekehän pyöreä muoto kuvaa iäisyyttä ja ikonilaudan nelikulmainen muoto taas kuvastaa maallista maailmaa ja taustan väri symboloi luomatonta valoa.


”Minkä sana ilmoittaa korvalle, sen maalaus näyttää hiljaa kuvana.”

Tervetuloa tutustumaan ikoneihin kirjaston aukioloaikoina ma, ti, to ja pe klo 12-20, ke klo 10-18 ja la klo 10-15!

Valamolainen Jumalanäiti


Graafinen suunnittelu Statiivi | Tekninen toteutus PVP | Copyright © 2014 Ylivieskan kaupunki