Risto Lauriala - Pianokonsertti

Tilaisuuden nimi: Risto Lauriala - Pianokonsertti
Tilaisuustyyppi: Pelkkä ilmoitus
Alkaa: 13.1.2019 14.00

Kulttuurikeskus Akustiikka
Koulukatu 2 B, Ylivieska

J.S.Bach: Aria - 30 Muunnelmaa ja Aria da Capo BWV 988

Tässä Goldberg-variaatioina tunnetun neljännen Clavier-Ûbung-teoksen syntyvaiheisiin liittyvä tarina Johann Nicolaus Forkelin kirjasta: Tämä hämmästyttävä teos koostuu 30 muunnelmasta, joiden joukossa on kaanoneita kaikissa intervalleissa ja liikkeissä, priimistä nooniin. Sävelkulut ovat mitä luontevimpia ja sulavimpia. Mukana on myös neliääninen fuuga sekä muiden, mitä loistokkaimpien kahdelle sormiolle kirjoitettujen muunnelmien päätteeksi ns. quodlibet, joka jo yksinään nostaa tekijän kuolemattomien joukkoon. Tästä esikuvasta,jonka mukaan kaikki muunnelmasarjat tulisi tehdä- saamme kiittää kreivi Keyserlingkiä. Hän oli aiemmin Venäjän lähettiläs Saksan vaaliruhtinaan hovissa. Hän viipyi usein Leipzigissa ja toi mukanaan Goldbergin, niin että tämä saisi opiskella Bachin johdolla. Kreivi sairasteli tämän tästä ja vietti sitten unettomia öitä. Tällaisina aikoina Goldbergin, joka asui samassa talossa kreivin kanssa, täytyi viettää yönsä viereisessä huoneessa ja soittaa jotakin. Erään kerran kreivi sanoi Bachille haluavansa joitakin klaveerikappaleita Goldbergilleen.

Kappaleita, jotka olisivat suloisia ja kuitenkin eloisia luonteeltaan, niin että ne ilahduttaisivat häntä unettomina öinä. Bach ajatteli, että parhaiten hän täyttäisi kreivin toiveen muunnelmasarjalla, joka harmonian jatkuvan samankaltaisuuden vuoksi oli hänestä tuntunut epäkiitolliselta tehtävältä. Tähän aikaan kaikki Bachin säveltämä oli esimerkillistä taidetta ,ja sellaista jälleen näistä muunnelmista hänen käsissään tuli. Kreivi puhui myöhemmin teoksesta pelkästään "omina muunnelminaan" eikä koskaan väsynyt kuulemaan niitä. Unettomain öiden koittaessa hänellä oli tapana sanoa: " Parahin Goldberg, soittakaapa minulle joku muunnelmistani".

Risto Lauriala aloitti musiikkiopintonsa Oulussa yksityisesti Helge Lückin johdolla, myöhemmin Oulun Musiikkiopistossa Jussi Törnwallin oppilaana, myöhemmin Sibelius-Akatemiassa prof. Timo Mikkilän luokalla. Jatko-opinnot Lontoossa ja Wienissä, jonka Mus.korkeakoulussa prof.Dieter Weberin luokalla.

Ensikonsertti 1973 ja sen jälkeen konsertoinut omin konsertein, ork.solistina , kamarimuusikkona, liedpianistina useimmissa Euroopan maissa, Japanissa, Yhdysvalloissa ja entisen Neuvostoliiton alueella sekä viimeksi Etelä-Amerikan Chilessä. Levytyksiä useita suomalaiselle Alba-. ja kansainväliselle Naxos-levymerkeille. Sibeius-Akatemian lehtorina vuodesta 1981. I palkinto Maj Lind-pianokilpailussa 1970 ja Wienin Mus.korkeakoulun Stepanov-kilpailussa 1974.


Liput 10 €.
https://www.ticketmaster.fi/event/pianokonsertti-risto-lauriala-lippuja/243409?brand=fi_lipputoimisto&camefrom=ext_lipputoimisto_feed


Graafinen suunnittelu Statiivi | Tekninen toteutus PVP | Copyright © 2014 Ylivieskan kaupunki