Etusivu Kaupunki-info Ajankohtaista Vieraslajien torjunta

Vieraslajien torjunta


Vieraslajit ovat ihmisen mukana luontaisilta esiintymisalueiltaan levinneitä lajeja. Toisinaan ne menestyvät uusilla alueilla liian hyvin ja uhkaavat alueen alkuperäistä lajistoa, luontotyyppiä tai koko ekosysteemiä. Vieraslajit voivat aiheuttaa myös tuotantotappioita ja torjuntakustannuksia, esteitä virkistyskäytölle tai esteettisiä haittoja. Kasvimaailman haitallisia vieraslajeja ovat esimerkiksi komealupiini, kurtturuusu, jättiputki ja jättipalsami.

Vieraslajien suhteen on hyvä noudattaa varovaisuutta. Vieraslajien poisto- ja torjuntatoimet voivat olla hankalia, jos laji osoittautuu voimakkaasti leviäväksi. Paljon helpompaa on ennaltaehkäistä lajien pääsyä luontoon. Ympäristöön päästäminen kielletään myös lainsäädännössä. Kansallinen vieraslajilaji tuli voimaan 1.1.2016 ja sitä täydennettiin asetuksella 1.6.2019.

Ohjeita tunnistukseen ja torjuntaan

Kansallisen vieraslajiportaalin avulla voi tunnistaa vieraslajeja. Sivuilta löytyy tietoa ja kuvia vieraslajeista, karttoja vieraslajien levinneisyydestä sekä torjuntaohjeita. https://www.vieraslajit.fi/

Neuvoja torjuntaan löytyy myös WWF:n Vieraslajioppaasta. https://www.allergia.fi/site/assets/files/19395/esite_28_sivua_2018_low.pdf

Vieraskasvijätteen hävittäminen

Kasvijätteen hävittämisessä on oltava tarkkana, ettei levitä vieraslajia edelleen. Vieraslajien siemeniä tai juuria sisältävä kasvijäte ja maa-aines eivät kuulu tavanomaiseen puutarhajätteeseen, vaan se pakataan pusseissa omaan jäteastiaan, poltettavaan jätteeseen. Isommat määrät voi toimittaa jätesäkeissä Ylivieskan jätekeskuksen lajittelupihalle tai hyötyjäteasemille. Siellä jäte otetaan vastaan poltettavana jätteenä hinnaston mukaisesti.

Ilmoita vieraslajihavaintosi verkossa

Voit myös ilmoittaa havaintosi kaikista vieraslajeista kansallisessa vieraslajiportaalissa. Kansalaisten ja tutkijoiden ilmoittamat vieraslajit kartuttavat tietopankkia, joka kertoo muun muassa haitallisten vieraslajien levinneisyyksistä.

Ilmoita vieraslajihavaintosi: https://www.vieraslajit.fi/content/ilmoita-havaintosi

Osallistu Maa- ja kotitalousnaisten Vuoden maisemateko -kilpailuun ”Suuret suomalaiset vieraslajitalkoot” ilmoittamalla torjuntatekosi:

https://www.maajakotitalousnaiset.fi/ajankohtaista/vuoden-maisemateko-kilpailu-kaynnistaa-suuret-suomalaiset-vieraslajitalkoot-11394

Lisätietoja kilpailusta ja vieraslajien torjunnasta saat myös Maa- ja kotitalousnaisten maisema- ja ympäristöasiantuntijoilta (etunimi.sukunimi@maajakotitalousnaiset.fi):


Anu Ainasoja 043 825 4284 (Keski-Pohjanmaan MKN /ProAgria)

Taimi Mahosenaho 040 551 7807 (Oulun MKN /ProAgria)

Graafinen suunnittelu Statiivi | Tekninen toteutus Joki ICT | Copyright © 2014 Ylivieskan kaupunki