Kirjavinkkejä talven keskelle

Esittelyssä rikosromaanisarjoja, muun muassa Elly Griffithsin Ruth Galloway -mysteerit ja Eva Frantzin cozy crime -dekkarit. Frantz sai Vuoden johtolanka -palkinnon Kahdeksas neito -romaanistaan, joka on Anna Glad -sarjan toinen osa. Mukana myös aikamatkailua ja toivoa herättäviä faktoja maailmasta. Katso vinkit Tiekön verkkokirjaston sivuilta. Esitelty Tuokiotuvalla 25.1.2019.

Kirjavinkkejä syksyyn

Kirjavinkkejä syksyn iloksi! Esittelyssä rikosromaaneja meiltä ja muualta, salakalastajien jäljittämistä, pakolaisnaisen elämää Ruotsissa ja Iranissa sekä varattomien naisten ja lasten kohtaloita Suomesta viime vuosisadan alussa. Katso vinkit Tiekön verkkokirjaston sivuilta. Esitelty Tuokiotuvalla 20.9.2018.

Kirjavinkit

Esitelty Kirjavinkki-illassa 29.11.2017 (kantta klikkaamalla näet teoksen saatavuustiedot Tiekkö-kirjastoissa)

Anna Perho: Antisäätäjä. Fiksun ajankäyttäjän opas

Anna Perho: Antisäätäjä. Fiksun ajankäyttäjän opas (2017)
Monista yhteyksistä tuttu Anna Perho toimii myös ratkaisukeskeisenä valmentajana ja on kirjoittanut useita elämänhallintaa käsitteleviä oppaita. Uusimmassa teoksessaan hän kirjoittaa monia koskettavasta aiheesta: kiireestä. Teoksessa tuodaan hyvin esiin se, miten arkea helpottamaan tarkoitettu teknologia onkin orjuuttanut meidät. Perho antaa lukuisia käytännön vinkkejä siihen, miten palauttaa älylaitteet niille kuuluvaan avustajan rooliin ja miten karsia turha tekeminen ja keskittyä olennaiseen. Tärkeää on pysähtyä pohtimaan omia arvoja ja pyrkiä tekemään valintansa niiden mukaan.

Raija Oranen: Kreivin aikaan Raija Oranen: Kreivin aikaan (2017)
Mistä saikaan alkunsa sanonta ”kreivin aikaan”? Miten se liittyy Kajaanin linnaan ja mitä linnassa tapahtui 1715 ennen kuin se pamahti taivaan tuuliin? Räjäyttivätkö linnan venäläiset, ruotsalaiset vai kenties suomalaiset itse? Millaista suomalaisten elämä on kautta historian ollut idän ja lännen välissä? Entä kuka oli kaunis Kaija Keränen, joka kasvoi Kajaanin linnassa, emännöi Puolangalla Askanmäen taloa ja ryöstettiin Venäjälle Kirilin hoviin kolmanneksi vaimoksi? Kysymyksiin saa vastaukset Raija Orasen historiallisesta romaanista Kreivin aikaan. Se tarjoaa historian tositapahtumia ja henkilöitä, jotka Oranen tuttuun tapaansa kietoo romantiikkaa ja jännitystä tihkuvan tarinan ympärille.
Anni Kytömäki: Kivitasku Anni Kytömäki: Kivitasku (2017)
Helena haaveilee tutkimusmatkoista kaukaisiin maihin, mutta vuoksen ja luoteen lailla vaihtuvat mielialat vievät sairaalaan. Veka tavoittelee askeettisuutta terveytensä kustannuksella. Haaveilijoita ja idealisteja löytyy myös aiemmista sukupolvista: runonlaulaja ja parantaja Maaria, hänen tyttärensä Katinka, kivilouhokselle lähetetty venäläinen rangaistusvanki Sergei. Heidän kohtaloistaan muodostuu uskomattoman kaunis sukutarina. Kivitasku on lukuromaani, jonka voi nauttia kiirehtimättä, mutta joka pitää mielenkiinnon yllä loppuun saakka. Kielellisesti upea teos todistaa Anni Kytömäen olevan yksi tämän hetken etevimmistä prosaisteista. Edellisen romaanin Kultarinnan tavoin tämäkin teos olisi ansainnut Finlandia-ehdokkuuden.
Minna Rytisalo: Lempi Minna Rytisalo: Lempi (2016)
Minna Rytisalon huikea esikoisromaani. Päähenkilö Lempi on kaupunkilaistyttö, jonka ujo maalais-poika Viljami Lapista, Pursuojan syrjäkylältä saa kuin onnen kauppaa vaimokseen. Vietetään rakkauden täyteinen kesä ja syksy. Sitten Viljami joutuu sotaan ja onni murenee käsiin. Lempi ei saa omaa ääntään kuuluviin romaanissa, vaan hänestä kertovat Viljami, piika Elli ja saksalaisen sotilaan matkaan lähtevä kaksoissisko. Lukija ei voi olla varma, mikä on totta ja mikä kertojan omaa kuvajaista Lempistä. Lempi on täynnä yllätyksiä, mutta kaunis kuin kuvakudos. Kirjan kolmiodraama on julma ja synkkä. Sota ja ankarat olosuhteet tekevät ihmisistä susia toisilleen. Rakkauden hippuja otetaan vaikka väkisin, ellei kohtalo niitä muuten anna.
Heikki Paakkanen & Timo J. Tuikka: Suomi sata vuotta ja risat

Heikki Paakkanen & Timo J. Tuikka: Suomi sata vuotta ja risat (2017)
Sissi ja siviilipalvelushenkilö -sarjakuvistaan tunnettu, Puupäähatulla palkittu Heikki Paakkanen kantaa kortensa kekoon Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi – omaan räävittömään tyyliinsä. Teoksesta selviää muun muassa Talvisodan hengen kemiallinen koostumus. Historioitsija Timo J. Tuikan lisäksi yksittäisiä tekstejä on muilta kirjoittajilta; Roman Schatz kirjoittaa menneisyydenhallinnasta, joka on ”kyky manipuloida omaa rumaa historiaansa niin ettei se liioin hävetä tai aiheuta painajaisia”. Paakkasen kuvat ovat täynnä yksityiskohtia, ja teos kestääkin useita lukukertoja.

Anthony Doerr: Kaikki se valo jota emme näe Anthony Doerr: Kaikki se valo jota emme näe (2015)
Amerikkalainen Anthony Doerr kirjoitti 10 vuotta Pulizer-palkittua, 500-sivuista lukuromaaniaan. Se tarjoaa myyttisen ja vahvasti sodanvastaisen tarinan rakkaudesta, radioaalloista ja timantista, joka lopulta määrä kahden erityisen lapsen kohtalon. Saksalainen Werner asuu orpokodissa ja kuuntelee öisin ranskankielisiä radiolähetyksiä. Sokea Marie-Laure elää isänsä kanssa Pariisissa. Kirja on kahden nuoren kasvutarina. Sodan syttyessä Werner päätyy radiolähetyksiä vakoilevaan SS-yksikköön ja Marie-Laure pakenee Bretagneen, Saint-Malon merenrantakaupunkiin ja päätyy mukaan vastarintaliikkeeseen. Pikkuhiljaa heidän tiensä lähenevät toisiaan ja lopulta risteävät Bretagnessa sodan melskeessä.

Kirjavinkit

Esitelty Tuokiotuvalla 17.8.2017

Veera Vaahtera: Sopivasti sekaisin (2017)
Vasta vuoden kirjastotoimenjohtajana työskennellyt Matleena Riikonen yrittää tasapainoilla uran ja perhe elämän keskellä – huonolla menestyksellä. Työpäivät ovat alaistensa temppujen sietämistä ja erotuomarina työskentelyä. Töistä kotiin päästessään ”työpäivä” jatkuu. Kotona odottavat kaksi lasta ja hoitovapaalla oleva aviomies Tero sekä tiskivuori. Kaikella on kuitenkin rajansa, kun Matleenan mitta tulee totaalisesti täyteen. Nokkela ja humoristinen teos on taattua Veera Vaahteraan. Kirjastosta myös äänikirjana.

Stefan Ahnhem: Pimeään jäänyt (2015)
Kirjailijan esikoisteos Pimeään jäänyt kertoo rikostutkijasta Fabian Riskistä, joka muuttaa perheineen entiseen kotikaupunkiinsa. Uusi työnantaja tarvitsee heti hänen apuaan, sillä on tapahtunut poikkeuksellisen julma henkirikos. Murhaajan epäillään olevan Fabianin entinen luokkatoveri ja uhri on saman luokan oppilas. Murhat eivät lopu tähän, sillä koulutovereista yksi toisensa jälkeen löytyy surmattuna mitä hirvittävimmissä olosuhteissa. Murhaaja tuntuu olevan aina kaksi askelta heidän edellään. Onko myös Fabian ja hänen perheensä vaarassa? Luvassa piinaavaa psykologista jännitystä ja trillerimäistä menoa. Saatavilla kirjastosta myös e-äänikirjana.
Katja Kallio: Yön kantaja (2017)
Yön kantaja kertoo tarinan 1800-luvun lopulla eläneestä yhteiskunnan sääntöihin sopeutumattomasta Amandasta, joka luokitellaan mielisairaaksi ja lähetetään pakkohoitoon Seilin saarelle. Hahmon taustalla on todellisen henkilön elämänvaiheet. Elämää saarella rytmittävät tehtävät ja ruokatauot: ”Sellainen muistutti elämää niin paljon että hän alkoi itsekin mennä halpaan.” Katja Kallion tekstin herkkyys ja värikylläisyys vie lukijan henkilöiden sisälle.
Paul Kalanithi: Henkäys on ilmaa vain (2017, lk 99.15)
Paul Kalanithi oli nuorena varma, ettei hänestä koskaan tulisi lääkäriä – suvussa oli jo lääkäreitä riittämiin. Laaja-alainen kiinnostus kirjallisuuteen ja toisaalta aivojen toimintaan johti hakemaan vastauksia ensin kirjallisuudenopinnoista ja sitten biologiasta ja neurologiasta. Tie neurokirurgiksi on pitkä. Vähän ennen erikoistumisopintojensa päättymistä Paulilla todetaan laajalle levinnyt syöpä. Alkaa taistelu, jonka Paul voittaa vain hetkittäin. Paul kuoli 2015, hän oli 36-vuotias. Teoksen on viimeistellyt Paulin vaimo Lucy Kalanithi.

Antti Tuuri: Ikitie (2011)
Ikitie on seitsemäs osa Äitini suku -sarjaa. Eletään 1930-lukua ja lapuanliikkeen aikaa. Sarjan edellisistä osista tuttu Jussi Ketola haetaan yöllä kotoaan ja kyyditetään ”ikitietä” itärajalle. Tästä alkaa kahdeksan vuoden piina neuvosto-Karjalassa, jonne monet suomalaiset tulivat Pohjois-Amerikasta rakentamaan työläisten paratiisia. Ketola saa uuden henkilöllisyyden – kotiin ilmoitetaan hänen kuolleen. Ketolaa painostetaan vakoilemaan muita ja paljastamaan sosialistisen valtion viholliset, mihin hän ei suostu. Epäluulo muualta tulleita kohtaan muuttuu vainoiksi ja väkivaltaisuuksiksi, joita Tuurin lakoninen kerronta vain korostaa. Antti-Jussi Annilan romaanin pohjalta ohjaama elokuva saa ensi-iltansa syyskuussa.

Amy Chua: Tiikeriäidin taistelulaulu (2011, lk 99.1))
Shokeeraavassa muistelmateoksessa Amy Chua kertoo kiinalaista kasvatusperinnettä noudattavasta perhe-elämästään, jossa hänen tavoitteena on kasvattaa kahdesta tyttärestään menestyjiä ja voittajia. Koulusta ei saa tuoda kymppiä huonompia arvosanoja ja kotona harjoitellaan tuntikausia pianon ja viulunsoittoa. Kasvatuskeinoina on rankaiseminen ja häpäiseminen. ”Jos et soita oikein, poltan pehmoeläimesi”. Amy kuitenkin joutuu huomaamaan, että kaikki ei menekään hänen suunnitelmien mukaan. Luvassa räväkkää ja kaunistelematonta tekstiä.
Kaari Utrio: Saippuaprinsessa (2004)
Eletään 1830-lukua, jolloin naisen tulevaisuuden tärkeimpänä tukipilarina nähtiin viisaasti (ja varakkaaseen sukuun) solmittu avioliitto. Ulrikan holhooja lähettää rikkaan ja kauniin tytön sukulaisten hoiviin tarkoituksena naittaa tyttö huikentelevalle Hermannille. Pitäisi olla helppo homma – eikö totta? Mutta Ulrikapa ei ole niin vaan sukulaistensa vietävissä. Leikkisän romanttinen seurapiirikomedia hauskuuttaa sukkelalla dialogilla. Kirjastosta myös äänikirjana.

Kirjavinkit

Esitelty Tuokiotuvalla 6.4.2017

Lone Theils: Kohtalokas merimatka (2016)
Nora löytää antiikkikaupasta vanhan matkalaukun. Kotona hän kurkistaa laukun sisälle ja löytää vuoren sisältä nipun vanhoja valokuvia. Yksi kuvista vaikuttaa toimittajana työskentelevälle Noralle jotenkin tutulta. Jäljet johtavat 20 vuotta taaksepäin, kun kaksi tanskalaista tyttöä katosi jäljettömiin merimatkalla Englantiin. Kuva on juuri näistä tytöistä laivan kannella. Nora sotkeutuu mysteeriin niin, että saa pian pelätä henkensä edestä. Lukijalle on luvassa psykologista jännitystä, sujuvaa tekstiä sekä yllätyksellisiä lukuhetkiä. Nora Sand-sarjan 1.osa.

Laila Hirvisaari: Hiljaisuus (2016)
9-vuotias Inga Tuonivirta on sotaorpo, jonka sodan aikana nähdyt kauhut ovat mykistäneet. Inga asuu isovanhempiensa luona itärajan tuntumassa. Koulussa hän joutuu jatkuvan pilkan ja kiusaamisen kohteeksi. Tuskainen tyttö menee joelle, uhmaa vaarallista koskea ja on hukkua. Jotta Inga saataisiin parantumaan, Ingan on väistämättä kohdattava puhumattomuuteen johtaneet tapahtumat. Hirvisaari on kirjoittanut surullisen tarinan pienestä tytöstä, jolla on suuri salaisuus harteillaan. Kirjan lisäksi kirjastosta myös äänikirjana.

Heikki Tiilikainen: Kotirintaman lapset (2017)
Kotirintaman lapset kirja kuvaa sota-ajan lasten arkea sellaisena kuin tämän päivän isoisät ja -äidit sen muistavat nähneensä ja kokeneensa. Kirjassa käydään läpi lyhyitä muisteluilta useilta henkilöiltä eripuolilta Suomea. Mukana on myös tunnettujakin nimiä kuten Eino Grön ja Aira Samulin. Rankkojakaan aiheita ei ole kartettu. Kirja koskettaa, mutta myös lasten hauskat muistot luovat valoa lukijan mieliin.

Anneli Kanto: Lahtarit (2017)
Vuonna 2008 ilmestynyt Veriruusut kuvasi sisällissodan tapahtumia punaisten naiskaartilaisten näkökulmasta. Lahtarit seuraa valkoisten puolelle liittyvien nuorten ilmajokelaisten poikien kohtaloita. Kanto on rakentanut moniäänisen teoksen, jossa monenkirjavien henkilöiden lomassa oman tarinansa kertoo jopa suomenhevonen Sälli. Tarinat täydentävät toisi-aan ja joidenkin henkilöiden vaiheita lukija saa seurata sodan alusta loppuun. Runsaasta henkilögalleriasta huolimatta teoksesta tulee ehjä lukukokemus.

Anne Leinonen: Metsän äiti (2017)
Kolmekymppinen Riina palaa vuosien jälkeen kotiinsa Kevätlahden Vihainperälle, kylään jossa kaikki tuntevat toisensa ja tietävät toistensa asiat. Äiti Inkeri oli kiinnostunut vanhoista uskomuksista ja tavoista. Riina näyttää perineen suvun naisten herkkyyden, sillä hän näkee näkyjä, joista hän ei tiedä ovatko ne muistoja vai enteitä. Kylällä on tapahtunut aikoinaan outoja kuolemia: Kuka surmasi nuoren Liisan? Mitä tapahtui Inkerin väkivaltaiselle aviomiehelle? Leinosen romaani koukuttaa kuin jännityskertomus.

Ikäisekseen hyvin säilynyt. Satavuotiaan Suomen runot (2017)
Teokseen on valittu runo jokaiselta itsenäisyyden vuodelta. Mukana on tuttuja klassikkonimiä, kuten Lauri Viita, Uuno Kailas ja Claes Andersson sekä uusia tulokkaita viime vuosilta. Vuosikymmenet on otsikoitu kuvaavasti. Luku ”Vapauden ruusu, kylvetty verin” kertoo itsenäisyyden saavuttamisen kovasta hinnasta. Viimeisiä kymmentä vuotta kuvataan otsikolla ”Ja sinne lähti kaveripyyntö”. Hauska, yllätyksellinenkin kokoelma!

Kirjavinkit

Esitelty kirjavinkki-illassa 16.11.2016

S.K.Tremayne: Jääkaksoset (2016)
Vuosi sitten perheen toinen identtisistä kaksosista kuoli onnettomuudessa. Murtunut perhe muuttaa Skotlantiin eristyksissä olevalle syrjäiselle majakkasaarelle, toiveena jättää hirveä tapahtuma taaksensa. Eräänä päivänä tytär sanoo äidilleen, että ei hän olekaan Kirstie, vaan kuolleeksi oletettu sisar Lydia. Hyisellä saarella äitiä piinaa epätietoisuus. Mitä oikein tapahtui tuona kohtalokkaana päivänä, kun toinen kaksosista menehtyi? Psykologinen trilleri parhaimmillaan.

Colm Tòibìn: Brooklyn (2011)
Irlantilainen Eilis Lacey muuttaa 1950-luvulla työn ja paremman elämän toivossa Amerikkaan Brooklyniin. Eilis saa työtä tavaratalon myyjättärenä, mutta uusi maa ja kulttuuri vaikeuttavat sopeutumista. Iltaopinnot ja uusi tuttavuus Tony helpottavat hieman koti-ikävää, mutta sitten saapuu suruviesti kotoa, joka muuttaa kaiken. Kirjan teemoina siirtolaisuus, oman paikan löytäminen ja valintojen tekeminen. Herkkä ja hienovarainen kirja, joka jättää jäljen lukijaansa. Saatavilla kirjastossa myös elokuvana.

Eve Hietamies: Yösyöttö (2010)
Voiko Antti Pasasen elämä olla enää paremmin mallillaan? Vaimo Pia odottaa perheen en-simmäistä lasta. Mies kuitenkin kokee elämänsä järkytyksen kun vaimo hyppää kätilöopiston pihalla taksiin ja jättää Antin yksin viikon ikäisen vauvan kanssa. Antti päättää selviytyä tilanteesta - ei ole mitään muuta mahdollisuutta. Yksinhuoltaja isällä riittää arjessa haastetta. Antilla kun ei ole mitään käsitystä miten saada muutaman päivän ikäinen vauva pysymään hengissä. Hersyvällä huumorilla kirjoitettu kirja imaisee lukijan pauloihinsa. Jatko-osat: Tarhapäivä (2012) ja Hammaskeiju (2017).

Yoko Ogawa: Professori ja taloudenhoitaja (2016)
Japanilaisen Yoko Okawan romaanissa nuori taloudenhoitaja saa asiakkaakseen 64-vuotiaan matematiikan professorin. Haastavan työstä tekee se, että professori on loukkaantunut liikenneonnettomuudessa, minkä seurauksena hänen muistinsa on kahdeksankymmenen minuutin mittainen. Lukuteoriaan erikoistunut professori kysyy kaikki mahdolliset tiedot kengän koosta puhelinnumeroon ja löytää arkisista luvuista yllättävää kauneutta. Taloudenhoitajan 10-vuotias poika ja baseball näyttelevät suurta roolia romaanissa. Lämminhenkinen tarina erikoislaatuisesta ystävyydestä on päätynyt myös elokuvaksi.

Jukka Kekkonen: Kun aseet puhuvat: poliittinen väkivalta Espanjan ja Suomen sisällissodissa (2016)
Vertaileva tutkimus Suomessa vuonna 1918 ja Espanjassa vuosina 1936–1939 käydyistä sisällissodista. Molemmat tukahdutettiin verisesti ja puhdistukset jatkuivat vielä sodan jälkeenkin. Jukka Kekkonen tarkastelee tapahtumia oikeudenkäytön näkökulmasta eli miten rangaistuskäytännöt oikeutettiin. Miksi voittanut osapuoli turvautui äärimmäiseen väkivaltaan? Miksi myös niitä, jotka olivat toimineet vain avustavissa tehtävissä, kuten laittaneet ruokaa ja hoitaneet haavoittuneita, rangaistiin ankarasti?

Aris Fioretos: Mary (2016)
Ruotsalaisen Aris Fioretoksen palkittu romaani Mary sijoittuu eteläeurooppalaiseen valtioon, jossa sotilasjuntta tukahduttaa väkivaltaisesti opiskelijamielenosoituksen syksyllä 1973. Päähenkilö Mary on juuri saanut tietää olevansa raskaana. Hänet pidätetään ennen kuin hän ehtii kertoa asiasta poikaystävälleen Dimosille. Mary haluaa suojella niin Dimosia kuin syntymätöntä lastaan, eikä suostu kertomaan kuulustelijoille edes nimeään. Naisten toisiaan kohtaan osoittama myötätunto ja kielen kauneus saavat jatkamaan teoksen loppuun saakka ahdistavasta aiheesta huolimatta. Kirja jää mieleen pitkäksi aikaa.

Antti Tuuri: Tangopojat (2016)
Suuri muutto tyhjensi Suomen maaseudun ja vei 1960-luvulla satojatuhansia työikäisiä Ruotsin teollisuutta rakentamaan. Tangopojat on nuoren miehen, Saulin, siirtolaistarina. Saulin tie vie Kauhavalta Volvon tehtaille Skövdeen. Hänen mukanaan koemme siirtolaisen arjen ja asumisen poikamiesasuntolassa, jossa aikaa tapetaan juopottelemalla ja korttipelillä työvuorojen välissä. Suomi-seuran järjestämät suomalaistanssit tuovat vaihtelua ja yhteenkuuluvuutta. Tansseissa ei kielitaidottomuuskaan haittaa. Tangopojat on kirja myös rakkauden kaipuusta ja sen etsimisestä -ja lopulta löytämisestä.

Alan Bradley: Flavia de Luce -dekkarisarja (2014-)
Vaarallisen nokkela Flavia de Luce asuu leski-isänsä ja kahden ärsyttävän siskonsa kanssa Bishop’s Laceyn rauhaisassa kylässä Englannin maaseudulla. Flavia viilettää idyllisen kotikylänsä katuja polkupyörällään, nuuskii tietoja ja etsii johtolankoja. Hän paljastaa synkkiä salaisuuksia ja ratkoo murhatapauksia – aina askelen edellä komisario Hewitt’iä.
Flavia de Luce -dekkarisarjassa on ilmestynyt kirjat: Piiraan maku makea, Kuolema ei ole lasten leikkiä, Hopeisen hummerihaarukan tapaus, Filminauha kohtalon käsissä, Loppusoinnun kaiku kalmistossa. Sarjan 6. osa Kuolleet linnut eivät laula ilmestyy toukokuussa 2017.

Teemu Keskisarja: Hulttio: Gustaf Mannerheimin painava nuoruus (2016)
Teemu Keskisarja on ottanut tutkimuksensa kohteeksi marsalkka Mannerheimin lapsuus- ja nuoruusvuodet. Hän pohtii kirjassaan, kuinka Mannerheimista tuli marsalkka Mannerheim. Miten lapsuus Louhisaaren kartanolinnassa, lapsuuden loppuminen isän tekemään konkurssiin, kouluvuodet Helsingissä, vuodet Haminan kadettikoulussa ja ratsuväkiopisto Pietarissa ja vuodet Chevalier-kaartissa kasvattivat Mannerheimista suurmiehen. Nuoruus ei ollut helppo. Se satutti ja haavoitti. Sen painoa ja arpia Mannerheim kantoi vielä jumaloituna marsalkkana.

Kirjavinkkejä

Esitelty kirjavinkki-illassa 20.4.2016

Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista

Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista (2016)

Akvarelleja Engelin kaupungista on arkkitehti Carl Johan Ludvig Engelin fiktiivinen päiväkirja vuosilta 1816–1840. Engel on valittu suunnittelemaan Suomen suuriruhtinaskunnan uuden pääkaupungin rakentamista. Päiväkirjamerkintöjen kautta voi seurata Helsingin maamerkkien kohoamista; Senaatintalo, Suurkirkko, yliopisto ja kirjasto. Engelin päiväkirjamerkinnät kertovat myös asumisesta vieraassa maassa, koti-ikävästä ja siitä, mitä työ voi vaatia. Päiväkirjamerkinnät avautuvat kuulaankauniina kuvina lukijalle ja herättävät eloon ajan, jolloin arkkitehdin näky kasvoi pohjoisen maan pääkaupungiksi.

Tess Gerritsen: Joka tulella leikkii

Tess Gerritsen: Joka tulella leikkii (2016)

Viulisti Julia Ansdell löytää nuottivihkon välistä tuntemattoman säveltäjän kappaleen. Kun hän soittaa sitä kotona, 3-vuotias Lily tappaa perheen kissan ja hyökkää äitinsä kimppuun. Lääkärit eivät löydä Lilyn käytökselle selitystä, ja Juliaa pidetään hulluna, koska hän uskoo musiikin aiheuttaneen kohtaukset. Julia päätyy Venetsiaan selvittämään valssin alkuperää ja juutalaisvainojen uhriksi joutuneen säveltäjän kohtaloa. Kirjassa yhdistyy nykyaikaan sijoit-tuva tarina äidistä, joka pelkää menettävänsä lapsensa, ja menneisyyteen sijoittuva kertomus juutalaisperheen matkasta kohti polttouuneja.

Kirsti Ellilä: Tuntemattomat

Kirsti Ellilä: Tuntemattomat (2015)

Tuuli palaa isänsä kuoleman jälkeen suvun kesähuvilalle. Naapurustossa asuu isän kasvatti-veli Teivo ja nuoruudenrakastettu Kai. Siivotessaan Tuuli löytää vanhan valokuvan, joka johdattaa menneisyydessä tapahtuneiden vääryyksien jäljille. Mitä tapahtui vuonna 1918? Mikä oli isoisän osuus? Teoksessa on kaksi aikatasoa: 2000-luvun tapahtumia kuvataan Tuulin näkökulmasta. Vuoden 1918 tapahtumat valottuvat viiden eri henkilön kertomuksi-na. Voiko syyllisyys siirtyä viestikapulan tavoin sukupolvelta toiselle? Miten edellisen sukupolven muistoista tulee meidän henkilökohtaisia muistojamme?

Kati Hiekkapelto: Tumma

Kati Hiekkapelto: Tumma (2016)

Tumma on Kati Hiekkapellon kolmas romaani, jonka päähenkilönä on maahanmuuttotaustainen pohjoissuomalainen poliisi Anna Fekete. Anna Fekete matkustaa kesälomalle synnyinseudulleen Serbian unkarilaisalueelle. Viinijuhlassa Annan käsilaukku varastetaan, mutta varas löytyy seuraavana päivänä kuolleena joen rannasta. Anna alkaa selvitellä tapausta omin päin ja törmää samalla oman perheensä historiaan. Tapahtumien taustalla on pakolaistulvan koettelema Eurooppa ja pakolaisleirit, ihmissalakuljetus ja Itä-Euroopan romanien kurjat olot.

Jonas Jonasson: Murhaaja-Anders ja hänen ystävänsä

Jonas Jonasson: Murhaaja-Anders ja hänen ystävänsä (2016)

Kroonisesta epäonnesta kärsivän Per Perssonin elämä kääntyy uuteen nousuun kun hän löytää täydellisen kumppanin. Hyvästä syystä potkut saanut pappi Johanna Kjellander on kylmäverinen ja häikäilemätön nero, joka saa pariskunnan rikollisen liiketoiminnan kukoistamaan. Töihin palkataan Murhaaja-Anders, joka tekee viinapalkalla mitä tahansa. Yrityksellä menee hyvin, kunnes Anders tulee uskoon, eikä tahdo enää satuttaa ihmisiä. Tämä raivostuttaa entistä pappia, mutta pian keksitään liikeidea, joka sopii Andersille paremmin: perustetaan oma kirkko, tarjoillaan ehtoollista anteliaasti ja kerätään seurakunnalta rahat pois. Kirjassa tehdään pilaa ihmisten tekopyhyydestä ja nauretaan kaikelle mahdolliselle ja mahdottomalle.

Florian Huber: Lupaathan tappaa itsesi

Florian Huber: Lupaathan tappaa itsesi (2016)
Luokka 94.13

Kun kolmas valtakunta romahti keväällä 1945, tuhannet saksalaiset tekivät itsemurhan. Huber kertoo, kuinka itärintaman lähellä sijaitsevassa Demminissä ihmiset mieluummin tappavat itsensä ja lapsensa kuin jäävät lähestyvän puna-armeijan käsiin. Mielenkiintoisin osuus kuvaa, miten tavalliset saksalaiset, nuoret ja vanhat, lähtivät mukaan kansallissosialismiin ja näkivät Hitlerissä kansan pelastajan. Kuten yksi henkilöistä toteaa: ”Kasvoin sukupolveni kanssa kansallissosialistiseen Saksaan enkä osannut muuta kuvitella kuin että elämä oli aina ollut sellaista ja jatkuisi sellaisena ikuisesti.”

Sirpa Kähkönen: Mustat morsiamet

Sirpa Kähkönen: Mustat morsiamet (1998/2016)

Mustat morsiamet aloittaa Sirpa Kähkösen Kuopio-sarjan. Vuoden 1918 sisällissota on vielä tuoreessa muistissa ja jakaa kansaa kahtia. Nuori Anna tulee palvelijaksi Kuopioon ja ennen pitkää tapaa tummasilmäisen Lassin, jonka kanssa avioituu. Lassin menneisyydessä on asioita, joista ei puhuta, ei varsinkaan nuorelle vaimolle. 1930-luvulla Lassi vangitaan poliittisen toiminnan takia, ja Annasta tulee punikin akka ja elävän leski. Mustat morsiamet kuvaa poliittisten syiden johdosta vangittujen vaimojen unohdettua elämää. Tuomionsa kärsittyään Lassi palaa kotiin ja alkaa yhteisen elämän opettelu.

Rainbow Rowell: Eleanor & Park

Rainbow Rowell: Eleanor & Park (2016)

Park on koulunsa ainoa aasialaistaustainen poika, joka selviytyy pitämällä matalaa profiilia. Parkin kauhuksi koulun kiusaajien silmätikku, isokokoinen, punatukkainen ja outo Eleanor istuu bussissa hänen viereensä. Park pelkää Eleanorin vetävän hänet mukaansa koulun sosiaalisen arvoasteikon pohjalle, mutta ajan myötä heidän välilleen syntyy varovainen ystävyyssuhde, joka kehittyy rakkaudeksi. Eleanor & Park on ainutlaatuisen rehellinen kuvaus ensirakkaudesta sellaisena kuin se saattaa aidoimmillaan olla: yllättävää, koko elämän sekoittavaa, tuskallista – ja kuitenkin parasta, mitä elämässä on siihen mennessä tapahtunut.

Anni Kytömäki: Kultarinta

Anni Kytömäki: Kultarinta (2014)

Anni Kytömäki ylsi esikoisteoksellaan Kultarinta Finlandia-ehdokkaaksi 2014. Yli kuusisa-taasivuinen teos kuvaa 1900-luvun alkupuolen historiaa kolmen sukupolven kautta. Kartanon patruuna ostaa ja myy metsää. Erik-pojasta tulee tutkija, jonka tieteelliset päämäärät ovat ristiriidassa isän taloudellisten pyrkimysten kanssa. ”Jos te ehditte paikalle ensin, ei minulle jää mitään”, toteaa Erik isälleen. Erikin tyttärelle Mallalle metsällä on itseisarvo. Sisällissota ja lapuanliike ovat taustalla ja vaikuttavat ihmisten kohtaloihin, joita Kytömäki kuvaa koskettavasti. Kaunis, mystinen, häkellyttävän upea esikoisromaani, jonka haluaa lukea heti uudelleen.

Graafinen suunnittelu Statiivi | Tekninen toteutus PVP | Copyright © 2014 Ylivieskan kaupunki