Etusivu Kulttuuripalvelut Kotiseutupolku

Ylivieskan Kotiseutupolku

Ylivieskan kotiseutupolku on kiinnostavista paikallisista kohteista koottu kävelyreitti. Kotiseutupolku kiertää kaupungissa esitelleen vanhoja ja uusia kulttuurikohteita, luontoa, historiaa, kulttuuria, arkkitehtuuria, nykypäivän toiminnallisuuksia ja tulevaisuudennäkymiä. Ylivieskan kotiseutupolun on laatinut vuonna 2007 Ylivieskan Kotiseutuyhdistys ry.

Vuonna 2007 Ylivieskan Kotiseutupäivillä järjestettiin Kotiseutupolun avajaiset, oppaana toimi Kati Pehkonen.

1) Kirkko/kirkkopuisto, Ylivieskan Seurakunta Katso tästä kotisivu
2) Helaalan mylly
3) Savisilta
4) Jokimaisema (Savisillalta)
5) Mäen talo
6) Jaakolan talo Katso tästä Jaakolan talon historiaa. Körttimuseota ei enää ole.
7) Rautatieasema, Kasarmialue
8) Veturitalli ja höyryveturi Jumbo
9) Savarin kauppakeskus
10) Ylivieskan Kulttuurikeskus Akustiikka Katso tästä kotisivu
11) Arboretum-puisto
12) Veteraanipuisto
13) Eliaksen kotimuseo
14) Puuhkalan Kotiseutumuseo. Katso tästä kotisivu

Katso tästä Ylivieskan kartta

1. Kirkko paloi vuonna 2016. Ylivieskan kirkko oli valmistunut vuonna 1786.

Kirkkopuistossa on useita muistomerkkejä:

- Pietari Päivärinnan hautamuistomerkki Katso tästä lisätietoja
- Kuolevaa soturia esittävä Ylivieskan sankaripatsas on kuvanveistäjä Johannes Haapasalon suunnittelema
- Karjalaan jääneiden muistomerkki
- Aatteensa puolesta uhrautuneiden muistomerkki
- "Lakeuden liekki" -patsas

2. Helaalan mylly. Kunnostettu ja entisöity mylly toimii kesäkahvilana ja pienimuotoisena näyttelytilana. Mylly sijaitsee Kalajoen rannassa Ylivieskan keskustassa. Mylly on luokiteltu historiallisesti, rakennushistoriallisesti ja miljöön kannalta arvokkaaksi. Sen kanavarakennelmat ja koneisto ovat vuodelta 1884. Vuonna 1942 mylly vahingoittui tulipalossa. Nykyinen myllyrakennus on rakennettu vuosina 1943–44 alkuperäisen hirsirakennuksen mukaiseksi, ja oli toiminnassa 1980-luvulle saakka.

Mylly sai valtioneuvoston suojelupäätöksen vuonna 1992. Vuonna 1999 perustettiin Helaalan Myllysäätiö. Vuonna 2017 Helaalan Myllysäätiö lahjoitti myllyn Ylivieskan kaupungille.

3. Savisilta. Betoni oli v. 1912 suhteellisen tuntematon rakennusmateriaali. Värinsä mukaan siltaa alettiin kutsua kansan keskuudessa Savisillaksi, ja tuolla nimellä silta kulkee vieläkin. Uuden rakennusmateriaalin kestävyydellä oli epäilijänsä, mutta silta johti liikennettä Kalajoen yli aina vuoteen 1971 saakka. Tuolloin rakennettiin Helaalan silta korvaamaan ahtaaksi liikenteelle käynyttä savisiltaa, joka jäi kevyen liikenteen käyttöön. Kunnostustöitä Savisillalla on tehty vuosina 1928–32 sekä 1980-luvulla. Silta koostuu kahdesta yksiaukkoisesta teräsbetonipalkkisillasta sekä kahdesta ulokepalkkisillasta. Alun perin sillan kulutuskerroksena on ollut sora, myöhemmin kestopäällyste. Tielaitoksen museosillaksi luokittelema Savisilta on Suomen toiseksi vanhin betonisilta.

4. Jokimaisema savisillalta. Joen penkereet on kunnostettu ja niihin on istutettu jokimaisemaan sopivaa kasvillisuutta. Polut mutkittelevat joen molemmilla puolen. Polkujen nimet ovat Meijeripolku ja Myllypolku (Vesa Kankaan nimiehdotukset). Myllynpuoleisella alueella kasvaa Tyrniä, Pikkuherukkaa, Rantakukkaa, Euroopan tuhkapensasta, Kääpiöpajua, Juhannusruusua, Seppelvarpua, Pihlaja-angervoa ja Sinikuusamaa. Pohjoisrannalla on mm. Vaahterakuja ja vaahteroiden runkoa kiipeilee osittain metsä- ja alppikärhöt. Lisäksi sinne on istutettu Pikkuherukkaa ja Kuninkaan angervoa. Kukkaniittyllä kasvaa Hiirenvirnaa ja kissankelloa. Ruusut ovat nimeltään William Baff ja Wiljamin keltaruusu. Nk. Kassisen tontin rannassa kasvaa kolme lehtikuusta, itse sinne paikan valinneena.

5. Mäen talo. Puiston keskellä sijaitsee useassa vaiheessa tehty suuri asuinrakennus, joka tyylillisesti muistuttaa koulua tai kartanoa. Rakennuksen vanhin osa on n. vuodelta 1830. Nykyinen ulkoasu on 1940-luvulta.

6. Jaakolan talo. Vuokrattavissa tilaisuuksiin. p. 08-420 446. Katso tästä historiaa ja lisätietoja. Körttimuseo ei ole enään olemassa.

7. Rautatieaseman seutu on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö. Alueella on vuosina 1884–86 IV luokan aseman tyyppipiirustusten mukaan rakennettu asemarakennus, asuinrakennuksia, piharakennuksia, maakellareita ja vesitorni. Ensimäinen juna saapui Ylivieskaan 1886. Asemarakennuksen vieressä on kivistä kupolin muotoon rakennettu pommisuoja ”kivikukko”. Rautatieaseman vieressä sijaitseva Feriatis paljastettiin vuonna 1986 rautatien rakentamisen 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Teoksen on suunnitellut Antonio da Cudan.

8. Veturitalli ja höyryveturi Jumbo (vanha entisöity höyryveturi nro 943). Tampereella Tampellan tehtaalla vuonna 1939 valmistettu veturi palveli rautateillämme tavarajunan vetäjänä aina 1970-luvun alkuvuosiin saakka. Tavarajunan tulipesä ahmi koivuhalkoa noin 4,5 kuutiota tunnissa. Tenderissä riitti klapia noin kolmeksi tunniksi, sen jälkeen piti pitää kuormaustauko sopivalla asemalla. Kivihiileen siirryttäessä homma hiukan helpottui, sitä paloi noin 900 kiloa tunnissa. Noista ajoista ovat vieläkin muistona esimerkiksi Ylivieskan asemalla oma vesitorni, josta veturit tankkasivat. Jumbo nro 943 on nähtävillä Ylivieskan veturitallin pihalla, Viljavarastontien varressa.

9. Savarin kauppakeskus. Kaupungin nykyiseen kehitykseen voimakkaasti vaikuttava kaupallinen keskittymä, jossa runsaasti erikoisliikkeitä.

10. Ylivieskan Kulttuurikeskus Akustiikka, alueellinen kulttuurikeskus. Taidenäyttelyitä, konsertteja, kokous- ja koulutustiloja

11. Arboretum-puisto. Mauno Koiviston nimen mukaan nimetty puisto. Polku kulkee seuraten Katajaojan uomaa. Alueella runsaasti istutuksia joissa on kasveille nimikyltit. Arboretum-puiston "ensimmäinen perustamisvuosi" on 1982. Idean isä oli Ylivieskan silloinen kaupunginpuutarhuri Kyösti Niskanen. Hän mm. järjesti tempauksen, jolla yhdistyksiä, yrityksiä ja yksityishenkilöitä saatiin mukaan kasvilahjoitusten ja istutustalkoiden muodossa. Siitä muistona näistä lähes ensimmäisistä kasvi-istutuksista on osa vielä tallessakin: Lehtosaarni/YSTY, Metsävaahtera/SOKOS Ylivieska, Serbiankuusi/ Lions Club Huhmari ja Taalainkoivu/Ylivieskan kaupunki. Varsinaisen suunnitelman on tehnyt Viherrakennus-ja suunnittelu Pentti Martikainen vuonna 1985 (päätyönään Oulun yliopiston silloinen ylipuutarhuri). Hänen suunnitelmassaan kasvilajeja oli noin 490, puuvartisten lajien lisäksi kotimaisia ruohokasveja, hyötykasveja ja erilaisia sipulikasveja. Tässä laajuudessa suunnitelma ei kuitenkaan toteutunut, koska kaikki suunnitellut kasvit/lajit eivät yksinkertaisesti mahdu puistoon. Puistoa on peruskunnostettu vuonna 1993 perennanäytemaa (noin 80 kasvilajia) ja vuonna 2000 kivikkokasvien osastoa (noin 40 kasvilajia)

12. Veteraanipuisto. Veteraanipuistossa sijaitseva Sotaanlähdön muistomerkki paljastettiin vuonna 1987. Muistomerkki on pallograniittia, ja siinä on Juhani Ahon teksti: ”Älä kysy, mitä maaltasi saat, kysy, mitä voit sille antaa.” Tykki paljastettiin vuonna 2007. Tykki-muistomerkki perustettu sodan aikana ylivieskaan perustetun raskaan patteriston muistolle

13. Eliaksen kotimuseo. Kulkuneuvoja, autoja, moottoripyöriä, pyöriä sekä liikekalustoa ja vanhaa esineistöä. Avoinna sopimuksen mukaan. p. 0500-422000

14. Puuhkalan museon on perustanut v. 1969 Ylivieskan Kotiseutuyhdistys, joka on kerännyt valtaosan museoalueen rakennuksista ja esineistöstä. Nykyisin museo on Ylivieskan kaupungin ylläpitämä. Puuhkala on ensisijaisesti talonpoikaismuseo, mutta siellä on esineistöä myös muilta aloilta, mm. käsityö- ja palvelualoilta. Museoalueella on kaikkiaan 15 rakennusta ja niissä yli 7 000 esinettä. Esineistöä kerätään edelleen. Erityisesti pyritään kartuttamaan maitokannukokoelmaa. p. 044 4294 441 (kesäaika)

Lisätietoja Ylivieskan historiasta

sanoin ja kuvin. Klikkaa tästä: Kirjastovirma

Graafinen suunnittelu Statiivi | Tekninen toteutus Joki ICT | Copyright © 2014 Ylivieskan kaupunki