Tervetuloa luennolle!

Vanhusneuvosto kiitää kaikkia luennolle osallistuneita!

Sirkka Santapukki, kirje 30.11.2018

"Hei!

Kiitos Sinulle, jokaiselle kohtaamisesta ja yhteistyöstä. Kaikki lähettämäni materiaali on käytettävissä tahtomallasi tavalla. Klikkaat pois tai käytät tavallasi. Alla liitteenä PP - esitys josta osan kävimme läpi. Käsittelimme yhdessä niitä asioita, jotka pitää jokaisen itse oivaltaa, opettaa niitä ei voi. Tunti vierähti nopeasti ja lopussa tuli useampi kysymys ja ajattelin antaa kattavan keinon teoriaa ja harjoitteita. Myös sinulle, joka kysyit voisinko olla hetken yhteenkirjoitettu asiantuntija ja antaa vastauksen miten pääsen...näillä harjoitteilla vastaus löytyy itsestä oivalluksena. Aivot muokkautuvat sellaiseksi mitä niillä tehdään ja koskaan ei ole myöhäistä lähteä muokkaamaan ajatuksiaan oivallustavaksi. Oivallus voi olla ajatus siitä, että luennolla tuntuu epämukavalle kuunnella puhettani ja yhtäkkiä oivaltaa: 'en usko pätkääkään mitä tuo puhuu', jolloin se on oivallus, että elät omaa elämääsi ja pidät siitä kiinni. Se on minuusvoimaa (itsestä vastuun ottamisen synnyttämä voima). Oivallus saattaa syntyä myös niin, että tulee epämukava ja outo olo tilaisuudessa kunnes siitä seuraa esim oivallus: 'Nyt minun on otettava itseäni niskasta kiinni ja kuunneltava kehoni viestejä - tai esim. nyt minun on tehtävä tälle stressilleni jotakin' - silloin olet päässyt jo eteenpäin. Tämä myös on minuusvoimaa. Yhtä lailla voi oivaltaa olevansa pitkälle samaa mieltä asioista tai jäädä pisemmäksikin aikaa outo olo - se liittyy siihen, että epämukavat tunteet muokkaavat oivallusta ja nostavat viiveellä tietoisuuteen järjen ymmärrettäväksi, joka synnyttää ja vahvistaa minuusvoimaa. Siis oikeaa ja väärää ei tilaisuudessa ollut koska oivallus on joka tapauksessa minuusvoimaa kulloinkin tarkoituksenmukaisella tavalla.

Jos luennon jälkeen sinussa heräsi voimaantunut, huojentunut ja hyvä olo - tai vaihtoehtoisesti hämmentynyt, epämukava olo, se ei ollut minun voimaani eikä ansiotani, vaan asiat joita yhdessä kävimme läpi - syntyvät siitä, että asiat 'koskettavat' sinussa ja meissä kaikissa elämämme loppuun asti sykkivää minuusvoimaa - se on jokaisen oman elämän asiantuntijuutta, vastuuntuntoa, joka antaa meille toivon kaikilla elämänalueilla ja nykymuutoksen keskelläkin. Ennen kaikkea se on omalla tiellä kulkemista joka on meidän kaikkien aikuisten oikeus. Kun oppii tuntemaan itseään, oppii tuntemaan muita ihmisiä, organisaatioiden ja yhteiskunnan rakenteita - jopa aavistuksia maailmankaikkeudesta. Minuusvoima lisää turvallisuudentunnetta ja auttaa valikoimaan mikä tieto koskettaa oman elämän alueita tai johon itse haluaa tutustua - kaiken muun voi jättää huomiotta - tämä helpottaa elämistä kaikilla elämänalueilla. Näin toivo syntyy siitä tunteesta, että voin vaikuttaa omiin asioihini olosuhteista riippumatta ja se virkistää.

Olen sitä mieltä, että mielekäs elämä syntyy itsestäänselvyyksistä jota sattumat maustavat. Sattuma tuo onnen ja ahdistuksen väliltä kaikkea mahdollista ja tähän kaikkeen 'suhtautumisesta' syntyy kokemus itse elämästä. Tämän luennon tarkoitus oli kunnioittaa jokaisen oman elämän asiantuntijuutta niissä asioissa joihin viime kädessä aikuinen itse voi vaikuttaa. Oivallus on vastuuntunnon korkein muoto josta seuraa terveyttä, elinvoimaisuutta ja mielen virkeyttä - onnellisuuttakin. Tutkimus on osoittanut, että syöpäsairauden poistuminen maailmasta lisäisi keskimäärin 4 vuotta terveyspäiviä - jos ihminen pääsääntöisesti kokee myönteisiä tunteita, suhtautuu itseensä ja elämäänsä ja ikääntymiseensä enimmäkseen myönteisesti - terveyspäivämme lisääntyvät 10 vuodella. Arvelen tulosta siinä valossa, että minuusvoima edistää myös kehon ja mielen terveyttä, koska ihminen tuntee itseään ja kunnioittaa itseään, ymmärtää, että voi olla muille avuksi vain olemalla itse toimintakykyinen.

Sattuma, muutos heittää meidät tienristeykseen, jossa ei ole tienviittoja ja on järkevää pysähtyä, jotta ehtii havahtua. On luonnollista, normaalia ja jopa suotavaa, että näissä tilanteissa kokee epämukavia tunteita - yksilölliset erot ovat suuria. Jos kiirehdimme hakemaan ulkoiselta asiantuntijalta apua tilanteessa, jossa vastaus löytyy prosessin seurauksena itsestämme, sisältämme - saamme väärän vastauksen. Risteyksen kysymys on - montako omenaa on yhdessä siemenessä - eikä kukaan siihen osaa vastata. Vastaus löytyy istuttamalla siemenen, elämällä kasvun ja jossakin vaiheessa näkee tuliko omenoita vai kuoliko siemen. Asiantuntija on pakotettu antamaan yleisen ja väärän vastauksen ellei hän uskalla sanoa, 'en tiedä, yleistä ei näissä asioissa ole'. Vielä 2000- luvun alussa oli terveydenhuoltoalalla kiellettyä sanoa, että stressi aiheuttaa terveysongelmia. 15v jälkeen alkoi kaikkialla tutkimusmenetelmien kehittyessä sekä tutkimusten seurauksena olla itsestään selvää, että stressi on tämän vuosituhannen merkittävin terveysongelmien aiheuttaja. Silti menetelmät stressin ehkäisyksi eivät ainakaan vielä ole yleisesti käytössä. Muutos vaikuttaa terveyteen, ihmissuhteisiin ja toimintakykyyn - yksilölliset erot suuria. MUUTOS pakottaa luovuuteen - oivallus on vastuuntuntoa ja luovuutta ja siksi muutos on mahdollisuus, joka fraasi usein kuullaan. Muutoksessa neuvoista ei ole hyötyä - torjumme ne (vrt pasianssi ja avanto) - meidän pitää itse oivaltaa keinot - oivallus/korjaava kokemus voi syntyä miten tahansa - ja se palauttaa toimintakykymme milloin ja missä asiassa tahansa.

'Ritseyksessä' saat toimintakykysi takaisin kun purat epämukavat tunteet omalla tavallasi. Itku purkaa tehokkaasti surua ja nauru vapauttaa samalla tavalla pallean ja koko lihaskalvojärjestelmän. Itkun ja naurun terveysvaikutuksista on jo paljon hyvää pitkäaikaistutkimusta. Mikä tahansa itselle iloa tai naurua herättävä nostaa arjesta ja edistää terveyttä. Sauvakävely vapauttaa palleaa tehokkaasti - pallea on kiinni lonkankoukistajissa kolmesta kohdasta ja kun sauvakävelee tai hiihtää, pallea vapautuu tehokkaammin kuin kävellessä tai juostessa - joskin nekin ovat hyväksi jos ne hyväksi on kokenut.
Sauvakävely tuoreen suomalaistutkimuksenkin perusteella (tutkimus miehistä) parantaa aineenvaihduntaa paremmin kuin lihaskasvu kuntosalilla ja ehkäisee esim. vyötärölihavuutta sekä tyypin II diabetesta. Itse uskon siihen, että sauvakävellessä pallea vapautuu kuormasta vapauttaen kaikki kehon lihaskalvot - siksi koko elimistö vapautuu toimimaan tarkoituksenmukaisemmin ja tämäkin tasoittaa insuliinin eritystä.

Kun keinolla millä hyvänsä tunteet ovat purkautuneet - sen jälkeen on mahdollista astua omalle tielle, oivallustielle. Minä olen minä ja kelpaan kyllä (ihmsarvo, ei häpeää), osaan pystyn onnistun (ei syyllisyyttä eikä vertailua jos tarvin toistoja uuden oppimiseen) mitä haluan, mitä tavoittelen (toteutan unelmani ja elän onnellisena). Omalla tiellä kulkeminen vahvistaa minuusvoimaa. Keinoja epämukavien tunteiden purkamiseen on vaikka kuinka paljon - toimivia menetelmiäkin varmasti 500 - silti olen sitä mieltä, että tilanteesta ja itsestä riippuen mitä tahansa lähtee itse tekemään, ennaltaehkäisee ja purkaa stressireaktiota ja vahvistaa minuusvoimaa. Voi opetella huokaisemaan ääneen, voi opetella keskittymään hengitykseen 2-3 kertaa päivän aikana, jos kokee kiirettä. Voi kuvitella pahan olon jonkunväriseksi ilmapalloksi jonka sitten antaa loitontua ja pienentyä taivaan tuuliin. Esimerkiksi nämä keinot ovat auttaneet vaikeissakin tilanteissa huokaisemaan helpotuksesta ja toimimaan järkevästi. Itse aikanaan kuvittelin kipuhoitajan työssäni kehon ulkopuolella olevan magneetin, joka imaisi kävellessäni kaikki 'pistävät piikit', jotka itseeni olivat tarttuneet....sitten kuvittelin, että tuuli viskasi ne 'maaäidin' isoon uuniin, jossa se paloi tuhkaksi ja kuvittelin kuinka tämä tuhka muuttuu kasvuvoimaksi rakkaudelle, joka leviää kaikkiin saattohoitopotilaisiini, itseeni ja läheisiini ja kaikille, jotka sitä tarvitsevat. Siitä tuli tosi onnellinen olo ja olin virkeä perheeni parissa kotihommissa. Siis ihan mikä tahansa mitä keksii itse tehdä, vaikka nostaa kädet ylös x10, aktivoi eloonjäämissysteemiä (adrenaliini - serotoniini - dopamiini) ja saattaa tuntua helpotusta, voimaantumista, jopa onnellisuutta. Hyvin yksinkertaisia, vain vähän aikaa vieviä ja ilmaisia asioita, joita pitää tehdä, jotta tulee tapa.

Itse pidän sanasiivouksesta (liite Kokemuksen uudelleenmäärittely) - se on itselleni paras unilääke - aivot muokkautuu sellaiseksi mitä niillä tehdään - jos herään virkeänä ennen aikojani tai en saa illalla unta 'koko kehon rytmihäiriön' vuoksi (joku ihminen on päässyt ihoni alle ja outo olo ja väsymyksestä huolimatta uni ei tule), teen sanasiivouksen ja useimmiten saan unen päästä kiinni heti. Tämä auttoi minua nukkumaan myös kokemieni kriisien aikana vaikka musta ahdistus kouraisi palleaa herätessä. Näinkin yksinkertaisella keinolla epämukavat tunteet voi purkaa kehosta ja automaattinen stressinpurkureaktio pääsee käynnistymään - joskus voi tulla jopa tahaton vapina/tärinä, joka on kehon tehokas oma luonnollinen keino vapautua kehoa kuormittavista tunteista ja oloista. Sanat luovat mielikuvan, mielikuva on yhteydessä tunteisiin ja tunteet vaikuttavat käyttäytymiseen ja tekemiseen, valintoihin ja olemukseen. Kun sanasiivouksessa sana poistuu, mielikuva muuttuu, tunne muuttuu ja käyttäytyminen muuttuu, tällaisen sanasiivouksen jälkeen on usein mahdollista oivaltaa jotakin sellaista mitä tunnekuormassa ei olisi mahdollista tiedostaa ja näin pääsee prosessissa eteenpäin.

Tavoitetyöskentelyssä (liite Tavoite) on mukana liike joka kehossa aktivoi kuvittelun avulla ikäänkuin käymään jo niissä tilanteissa joihin muutosta haluaa. Kun menee siihen tilanteeseen eikä halua enää mennä taaksepäin, on hankkinut jo itselleen luottamuksen ilmapiirin ja kyvyn toimia tässä tilanteessa. Tämä toistuu ihmisten kertomana usein: 'Miten ihmeessä osasin sanoa niin hienon ajatuksen, mistä se tuli', 'Miten pidin niin vaivatta ja ilman tunnelatausta puoleni'. 'Miten luulin etten osaa käyttää uutta ohjelmaa.'

Pallea on laskuvarjomainen lihas, jossa on kolme joustavaa aukkoa, joiden läpi kulkevat keskeiset elintoimintoja ylläpitävät 'putket'': aortta (happirikas veri koko kehoon), alaonttolaskimo (tuo veren keuhkoihin palatakseen happirikkaana takaisin elimistöön) sekä ruokatorvi. Lisäksi näistä 'aukoista' kulkee suurin imusuoniverkosto, joka poistaa turvotuksia sekä vagushermo, joka on monessa mukana, niin puheentuottamisessa kuin ravinnon pilkkomisessa mahalaukussa - ja nykyisin ymmärretään myös sen toinen haara eli sosiaalinen vuorovaikutushermo (polyvagaaliteoria) jonka ensisijainen tehtävä on luoda yhteyttå - jos se ei onnistu, tarpeen tullen taistella tai paeta ja joskus jopa lamaantua (eloonjäämisreaktiot tässä järjestyksessä).
Koska jännitys (häpeä ja syyllisyys ja stressi pahimmat) vaikuttaa automaattisesti palleaan, se kireyttää näitä aukkoja (muutos - mitä se minuun vaikuttaa), pinnallistaa hengityksen huomaamattamme ja haittaa elintoimintoja (=aiheuttaa erilaisia terveitä reaktioita esim. vatsaan hartioihin, päähän, sydämentykytyksiä jne jotka tuntuvat epämukavina ja epämääräisinä oireina, käsien kihinänä, jalkojen veltostumisena tai jännityksenä kuten eilen lottovoittokuvitelmassakin saimme kiinni). Kun nämä epämukavat tunteet poistuvat, se tuntuu palleassa helpotuksen huokauksena, ja nämä tärkeät elintoiminnat vapautuvat ja muutos näkyy ihmisen olemuksessa ryhdin paranemisena ja kaunistumisena ja usein nuortumisenakin. Jatkuva muutos, toimimaton ihmissuhde, kiire tai huoli tai mikä tahansa pitkittyessään - usein myös uusi ja yllättävä asia voi aiheuttaa lukon palleaan, joka pinnallistaa hengityksen. Pallealihaksen vapautumisesta kielii usein helpottunut olo palleassa, rintakehällä tai hartioilla ja samaan aikaan hengitys vapautuu, pulssi rauhoittuu ja keho asettuu levolliseen olotilaan, joka purkaa stressireaktion vaikutukset hetkessä. Moni kokee, että päässä tuntuu 'oudolta' - sekin on täysin luonnollista kun turha poistuu ja luo tyhjää tilaa, jotta 'palapeli' rakentuu uudella tavalla. Pallean vapautuessa koko kehoamme ja sisäelimiämme ympäröivät lihaskalvot vapautuvat ja tämä kaikki näkyy ja tuntuu olemuksessamme erilaisina terveyden ja hyvinvoinnin kokemuksina.

Pahimmillaan epämukavat tunteet johtavat haitalliseen stressireaktioon ja masennukseksi kutsuttuun tilaan. Stressi - unettomuus - uupumus - lamaannus - masennus. Keskeinen keino välttää tämänkaltainen reaktioketju on ehkäistä stressi. Nyt tapahtuva muutos, joka itsessään luo maaperää stressille, ei suinkaan ole viimeinen kenenkään kohdalla ja siksi on tarkoituksenmukaista oppia oma tapa purkaa kuormittavat tunteet. Ja tämä koskee meitä kaikkia aikuisia iästä riippumatta.
Ollakseen energinen, elinvoimainen ja onnellinen, on suostuttava purkamaan epämukavat tunteet joiden alta löytyy oivallusta ja samalla dopamiini palauttaa elinvoiman - ja tässäkin harjoitus tekee mestarin (myeliinit!) 'Oivalluskeskustelu' on rikastavaa vuorovaikutusta ja yhteyttä sen jälkeen kun oma tunnekuorma on purettu, silloin se ei enää tartu toiseen tai yhteisöön ja molemmat tai kaikki saavat keskustelusta uutta oivallustakin. Ainakin palvelutehtävissä olevan kuuntelijan - sekä kiltin ihmisen muuallakin - kannattaa muistaa välitila - anna pudota puhujan taakka maahan - väliinne - silloin se ei tule niskaasi. Asiassa, jossa itse ei ole osallisena - voi vastuun palauttaa puhujalle sanoen: voin kuunnella, mutta en ota kantaa.
On hyvä muistaa sympatian ja empatian ero. Sympatia imaisee jonkun oman reaktion kautta toisen tunteet itseen, se voi tuntua säälinä ja valitettavasti silloin alamme pelastaa toisessa itseämme - silloin ikäänkuin putoamme molemmat 'kaivoon', jossa jäämme pohtimaan pelastaakohan joku meidät molemmat. Empatian avulla tuntee myötätuntoa samalla säilyttäen oman toimintakyvyn ja tämä auttaa oivaltamaan keinoja millä voisi auttaa toista itse pelastamaan itsensä.

Onnea tiellesi - mikä ikinä tilanteesi onkaan - se on hyvä lähtökohta - voit aikuisena maksimoida hyvinvointisi ja terveytesi itse ja sisältäpäin - onhan sisälläsi ainoa terveyskeskus joka tuottaa kaikki elämäsi eliksiirit, kunhan teet oman osuutesi kunnioittaaksesi tuota ainutlaatuista tahdostamme riippumatonta, mutta aina kantajansa parhaaksi toimivaa järjestelmää. Syvä, hyvä, itselle riittävä yöuni on edelleen paras stressin purkaja ja akkujen lataaja - liikunta parantaa aina yöunen laatua. Miksi kielteistä minäkuvaa kannattaa rakentaa aina toimivammaksi, tässä uudehkoa suomalaista tutkimustietoa (väitös 4.11.2017) http://areena.yle.fi/1-2749699

Jos aiomme pysyä omalla tiellämme, kokea itsemme pääsääntöisesti onnellisiksi ja terveiksi - haluamme tehdä töitä itsemme kanssa. Tämä työ ei ole vääntämistä vaan voimaannuttavaa ja virkistävää toimintaa jonka seurauksena kuljemme yhä vahvemmin omalla tiellämme - tunnemme synnynnäistä, luontaista itseluottamusta, joka auttaa meidät oivaltamaan, että saamme aina hyvää. OPIMME tai ONNISTUMME. Ulkoistetulla itseluottamuksella varustautuneina kokisimme epäonnistumisia, jotka tulkitsisimme itsevarmuuden tai epävarmuuden kautta ja saattaisimme pelätä uusia kokemuksia ja välttää niitä. Uudet kokemukset koemme aina epävarmuuden tuntein ja ne jotka hallitsemme itsevarmoin tuntein - jopa niin ettemme edes ymmärrä osaavamme jotakin vaikeaa taitoa jota muut ihaillen ihmettelevät. Kaikki harjoitteet vahvistavat luontaista itseluottamusta (erillinen viesti: teoriaa ja harjoitteet). Vielä kerran: aivot ovat hyvin muokkautuvat ja muuttuvat sellaisksi mitä niillä tehdään - siksi kaikki, joka itseä virkistää, auttaa myös aivoja kestävään hyvinvointiin. Uusi tutkimus on osoittanut, että puoli tuntia negatiivisen ihmisen seurassa näkyy lamaantumisen muutoksina omissa aivoissa - mitä onkaan jos se on jatkuvaa eikä ole keinoa purkaa tätä toisesta tarttunutta kuormaa - puhumattakaan, jos ilmiötä ei edes tiedosta itse. Kaikissa asioissa harjoitus tekee mestarin - mitä useammin harjoitteita kokeilet, sen nopeammin saat toivomasi tuloksen. Kokemuksen uudelleen määrittely on malli sanasiivouksesta, jonka avulla voi purkaa omia ja muista tarttuneita epämukavia tunteita ja mielentiloja ja näin varmistaa ettei haitallinen stressireaktio saa valtaa....Stressi tarttuu kuin tauti: http://areena.yle.fi/1-3381063

Kiitos aktiivisesta osallistumisesta minäkuvan remontoimiseen. Oivalsiitte välittömästi jutun 'juonen' kiitos siitäkin. Minäkuvan uudistamisen ja tavoitteen avulla (harjoitteet) voi tutustua itseensä ja myös rakentaa toimivampaa minäkuvaa ja tulevaisuutta sekä muuttaa omaa luutunuttakin asennetta tarkoituksenmukaisemmaksi. Ihmissuhteissa ja vuorovaikutustaidoissa ei ole hokkus pokkus keinoja, mutta kun hyväksyy itseensä asiayhteyteen liittyvät tunteet ja ominaisuudet tai ominaisuuden joka itseä ärsyttää toisessa....miettii mitä hyvää siitä seuraa...keskusteluyhteys toiseen voi löytyä eikä jäädä pinnallisen 'mielipidekilpailun' tasolle.

Itse teen minäkuvan remontoimista aina kun vähänkään jonkun ihmisen ominaisuus häiritsee. Osaan ennakoida automaattisesti jos tarve suojautua. Olen löytänyt entistä vaivattomamman yhteyden ja toisaalta rajat. Mietin mitä hyvää seuraa jos sallinkin minäkuvaani tuon ominaisuuden - ja joka kerta oivallus on lisännyt hyvinvointiani entisestään ja olen vakuuttunut kuka kuuluu elämääni ja kenen on parempi meidän molempien kannalta kulkea ohitseni. Myös koko kehon rytmihäiriö eli muiden tunteiden tarttuminen on ainakin toistaiseksi kokonaan poistunut ja tunnistan ns hyväksikäyttäjät aidosti apua tarvitsevista varmemmin - aiemmin oli vain aavistuksia muttei totuuden oivallusta johon nojata. Työelämässä tai esim. sukulaissuhteissa se auttaa myös oivaltamaan milloin yhteyttä toiseen ei synny ja tyytyy tekemään yhteiset tehtävät asiallisesti ja hoitamaan oman vuorovaikutuksensa, ottamatta toisen pahan olon tunteita oman ihon alle. Keinoja on tietenkin vaikka kuinka paljon ja sinulla voi olla itselläsi sopivimmat jo käytössä. Minäkuvan uusiminen on parantanut useiden ihmisten elämänlaatua kaikilla elämänalueilla.

Jos olet niin onnekas, attä lapsuutesi ja murrosikäsi kasvatti sinusta psykologisesti vastuullisen aikuisen tai olet saanut lahjaksi kriisin eli ison muutoksen, jonka olet tunnetasolla prosessoinut ja jättänyt kiitollisena taakse - saatat elää ilman tavoitteita ja annat asioiden tapahtua käyttämättä liikaa omaa tahtoa. Olet yhteydessä intuitioosi ja havaitset asiat joihin sinun kuuluu tarttua oikeaan aikaan ja näin saat aina mitä tarvitset. Tavoite ja aarrekartat ovat hyviä apuvälineitä oppia kuuntelemaan itseään yksilöllisesti - on kyse kehon kuuntelusta tms. Isoja asioita, joissa itsetuntemus kehittyy, esim. mikä antaa minulle merkityksen, joka lisää vireyttäni tai miksi joku työ uuvuttaa vaikka työtä olisi hyvinkin vähän, saattaa selkiytyä tavoitetyöskentelyn kautta.

Olen tehnyt töitä ihmisten ja ihmisyhteisöjen kanssa yli kaksikymmentä vuotta. Olen vetänyt myös eripituisia kursseja, jolloin ihmiset pääsevät harjoittelemaan keskenään ja ryhmässä ja yhdessä puramme niitä. Palaute on aina: yksinkertaista, hauskaa, helppoa ja toimii. Teille nostamani harjoitteet toimivat aina jos niitä lähtee kokeilemaan. Apua ei tule tietämällä, puhumalla, analysoimalla tai yleistämällä näitä harjoitteita järjen tasolle. Toki akuutissa kriisitilaneessa on tärkeä olla vähintään yksi luottohenkilö, jolle voi purkaa kaiken. Samalla tavalla on hyvä olla vähintään yksi ystävä/luottohenkilö jolle voi ääneen sanoa omat oivalluksensa niin pääsee taas eteenpäin - syntyy molemmille/kaikille lisää oivalluksia. Yksilön oma ja yhteisön yhteisesti tiedostama ja sovittu prosessi vie eteenpäin ja lisää hyvinvointia. Kriisien yhteydessä masennus on terve reaktio - surutyön vaihe - eikä lääke auta terveeseen reaktioon vaan lamaa entisestään. Itseensä panostaminen on tärkeintä työtä ja sen kokeminen merkitykselliseksi tuo elinvoiman. Emme ota särkylääkettä kun kivi on kengässä, vaan poistamme kiven. Myös mielen kivi vierähtää sydämeltä tai harteilta näiden harjoitteiden avulla tai jollakin muulla tavalla ajan kanssa. Sen jälkeen syntynyt mielen virkeys ja kehon elinvoimaisuus on seurausta vastuusta, jonka aivot palkitsevat samalla tavalla kuin avantouinnin tai oman oivalluksen seurauksena. Vastuu ja sisäinen motivaatio synnyttävät elimistössä intohimon avulla samat biokemialliset reaktiot (hormonit, välittäjäaineet ja kehon kemia = adrealiini, serotoniini, dopamiini) kuin innostuneella ja tämän reaktion seurauksena ihminen kokee itsensä onnelliseksi. Aiheesta lisääntyvästi kirjallisuutta.

Oman tien löytäminen ja sillä kulkeminen on kestävän onnellisuuden, terveyden ja hyvinvoinnin lähde - samalla se on myös portti aitoon myötätuntoon ja lähimmäisen rakkauteen. Hyväksymme aina oman ihmisarvomme hyväksymisen seurauksena toisen ihmisarvon. Silloin syyllisyys ja vastuu ovat synonyymejä ja vastakohta riippuvuudelle, joka heittää ylivastuullisen kantamaan vastuuttoman taakan ja tekemään tehtävät puolestaan. Käsite on tuttu vastuuttomasta alkoholistista ja läheisriippuvaisesta huolehtijasta - mutta samanlainen ihmissuhde voi olla täysin raittiissakin ihmissuhteessa - myös muutenkin kuin parisuhteessa. Virkistävä ja voimaannuttava eloonjäämisreaktio ei tunnista toisesta aikuisesta huolehtimista tai neuvomista, puolesta tietämistä, pelastamista, tarkoituksenmukaiseksi toiminnaksi ja auttaessaan toista ilman hänen omaa pyyntöään - auttaminen pikemminkin lamaa auttajan ja autettavan. Jos taas aidosti avuntarpeessa oleva ei saa apua - hän lamaantuu. Tie virkeyteen ja elinvoimaisuuteen käy omien oivallusten kautta - oivallus on vastuun korkein muoto - ja se virkistää moninkertaisesti ja auttaa tekemään kaikkien kannalta hyvään johtavia valintoja. Tämän kaiken oivaltaminen edellyttää astumista omalle tielle (Minuusvoima) - ja rohkeutta kulkea sitä ihmisten mielipiteistä huolimatta (Vapausvoima) ja nämä yhdessä, tässä järjestyksessä luovat Yhteisövoimaa, joka auttaa meitä ihmisyhteisönä elämään hyvää ja arvokasta elämää. Jokaisen omalta tieltä löytyy kaikki mitä tarvitsemme - opimme valitsemaan ne asiat elämäämme, jotka tavalla tai toisella koskettavat meitä - ja jätämme meitä lamaavat asiat taakse - koko yhteisö hyötyy. Aidosti onnellinen ja hyvinvoiva ihminen haluaa AINA hyvää myös muille, vaikka hänen tarkoitusperänsä voidaan tulkita yhtä monta kertaa väärin kuin oikein. Paras keino lisätä vakauden tunnetta on oppia tuntemaan itseään ja juurtua minuuteensa - se lisää pysyvyyden tunnetta - se ei muutu vaan laajenee. Tämä kaikki on kivijalka muutoksessa - oma tie on ja pysyy - mutkistaan huolimatta vie eteenpäin kohti valoisampia maisemia. 1+1=2

Muistathan - Sinussa on jo kaikki mitä tarvitset!

Oikein hyvää joulunalusaikaa, joulua ja ensi vuotta 2019

Lämmöllä, Sirkka"

To 27.9.2018 Tervetuloa Ikäystävällisten asuinalueiden kehittämisen seminaariin 27.9.2018. Pääset seuraamaan seminaaria tästä linkistä
Seminaari on katsottavissa myös suorana nettilähetyksenä. Nettilähetyksen osoite ilmoitetaan lähempänä tilaisuuden ajankohtaa ymparisto.fi -palvelussa Ikääntyneiden asuminen

22.2.2018 Parasta elämää kotona – asumisen arkea Pohjois-Suomessa -seminaari, Oulu
Katso tästä listietoja

Ohjelma
10.00-10.10 Tervehdyssanat
Pohjois-Pohjanmaan I&O-muutosagentti Rita Oinas
10.10-10.40 Ikäihmisten asumisen tila ja kehittäminen Suomessa
Ohjelmapäällikkö Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma 2013-2017 Sari Hosionaho, Ympäristöministeriö
10.40-11.20 Yhteisöllisyys ja osallisuus ikäihmisten arkielämässä
Sosiaalityön professori Lapin yliopisto Heli Valokivi
11.30-12.30 Lounastauko (omakustanteinen)
12.30-12.50 Kaavoitus ikäihmisten asumisessa
Rovaniemen kaupunginarkkitehti Tarja Outila, Rovaniemi
12.50-13.20 Korjausneuvonta tukee kotona asumista
VTKL-korjausneuvoja Tapio Karhu, Kainuu ja Pohjois-Pohjanmaa
13.20-13.50 Ikäystävällinen yhteiskunta – Pirilä-kylän toimintamalli
peruspalvelujohtaja Marja-Leena Meriläinen, Kempele
14.00-14.30 Tauko
14.30-14.50 Turvallinen kotona asuminen, kokemuksia Kainuun pilotista
Myyntipäällikkö Essi Rautiainen, Terveysoperaattori
14.50-15.20 Kotona koko elämä
Helsingin kotihoidon ylilääkäri ja hallituksen kutsuma I&O-hankkeen asiantuntija Harriet Finne-Soveri
15.20-15.30 Loppuyhteenveto
vanhuspalvelujohtaja I&O-muutosagentti Eija Tolonen, Kainuu

Ohjelman voi katsoa Akustiikassa etäyhteyden välityksellä. Tilaisuus on maksuton.

I&O-kärkihankkeessa (2016-2018) kehitetään iäkkäiden sekä omais- ja perhehoitajien palveluja nykyistä yhdenvertaisemmiksi ja paremmin koordinoiduiksi.http://stm.fi/hankkeet/koti-ja-omaishoito Palveluja uudistetaan kahdeksassa eri kokeiluhankkeessa, jotka ovat suuria maakunnallisia kokonaisuuksia.Jokaiseen kokeiluhankkeeseen osallistuu useita eri toimijoita, muun muassa kuntia ja järjestöjä.

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa
http://stm.fi/hankkeet/koti-ja-omaishoito
I&O-kärkihanke Pohjois-Pohjanmaalla

Kunnat ikääntyneiden asumisen ja elinympäristöjen kehittämisessä –seminaari
Keskiviikko 27.9.2017, klo 9.30 -16.00
Kongressikeskus Paasitorni, Juhlasali, Paasivuorenkatu 5A, Helsinki
Seminaarin juontajana toimii Urpo Martikainen.

VOIT SEURATA OHJELMAA TÄMÄN LINKIN KAUTTA

KYSELY LIIKKUMISEN EDISTÄMISESTÄ


Ylivieskan kaupunki on käynnistänyt hankkeen ikääntyvien ja liikuntaesteisten liikkumisen edistämiseksi. Selvitystyön tavoitteena on esittää konkreettisia toimenpiteitä itsenäisen liikkumisen edellytysten parantamiseksi etenkin keskusta-alueella. Hanke toteutetaan yhteistyössä Liikenneviraston kanssa.

Työtä varten on avattu kaikille avoin kysely. Kyselyn tavoitteena on kerätä näkemyksiä liikkumiseen motivoivista keinoista sekä kartoittaa liikkumisympäristön nykytilaa ja siinä esiintyviä ongelmakohtia erityisesti ikääntyvien ja liikuntaesteisten näkökulmasta. Kyselyn lopussa on mahdollista antaa kartalle kohdistettua palautetta, jossa voi nostaa esille erilaisia ongelmapaikkoja ja kehitettäviä kohteita. Lisäksi voi antaa palautetta hyvistä ja viihtyisistä paikoista, joissa on jo nykyisellään toimivia ratkaisuja. Kyselyyn vastanneet voivat halutessaan osallistua arvontaan jättämällä yhteystietonsa kyselyn lopussa.

Kysely on avoinna 31.7.2017 saakka.

Siirry kyselyyn tästä!

Ympäristöministeriön tiedote (25.4.2017)

Ikääntyneiden osuus väestöstä kasvaa, jo nyt viidennes suomalaisista on täyttänyt 65 vuotta. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi tarve esteettömälle asumiselle kasvaa. Lähivuosikymmeninä tarvitsemme noin miljoona esteetöntä asuntoa.

Poikkihallinnollinen, ympäristöministeriön koordinoima Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma on vuodesta 2013 alkaen tarjonnut tietoa ikääntyneiden asumisen nykytilanteesta, tulevista tarpeista ja keinoista vastata näihin tarpeisiin. Ohjelma perustuu 18.4.2013 annettuun valtioneuvoston periaatepäätökseen.

Toivomme teidän perehtyvän oheiseen materiaaliin. Olemme koonneet siihen tietoa siitä, kuinka voimme varmistaa ikääntyneille hyvän ja laadukkaan elinympäristön myös tulevaisuudessa. Materiaalin löydätte tämän linkin takaa.

Vastaamme mielellämme mahdollisiin lisäkysymyksiin.

Parhain terveisin,

Raija Hynynen Sari Hosionaho
asuntoneuvos ohjelmapäällikkö

Lisätietoa Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelmasta täältä.

Ympäristöministeriön tiedote (1.4.2017)

Pyydämme ystävällisesti välittämään kunnassanne Vanhusneuvostolle:

Korjausavustukset ovat siirtyneet kunnilta ARA:lle


Vuoden 2017 alussa voimaan tulleen lain mukaan kunnat eivät enää vastaa korjausavustuksista. Niistä vastaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA.

Asiakas voi hakea korjausavustuksia kirjautumalla ARA:n verkkoasiointipalveluun osoitteessa www.ara.fi. Sähköisen järjestelmän käyttö nopeuttaa hakemusten käsittelyä ja parantaa asiakkaan mahdollisuutta seurata hakemustaan. Henkilöasiakkaat voivat jättää avustushakemuksensa myös paperisena. Myönnettävät avustusmuodot ovat asuntojen korjausavustus, avustus jälkiasennushissin rakentamiseen sekä esteettömyysavustus.

Vuosi 2017 on siirtymävaihevuosi. Kunta saa tilastotiedot avustuksista edelleen. On tärkeää, että ARA:n ja kuntien välillä säilyy hyvä keskusteluyhteys, jotta nähdään, mitä kehittämistarpeita uudessa järjestelmässä ilmenee.

Avustuksia haetaan verkkolomakkeella täältä.


Asuntojen korjausavustus

Avustusta voidaan myöntää vähintään 65-vuotiaille tai vammaisille henkilöille, jotka omistavat asuinrakennuksen, asunnon tai asunto-osakkeet, jotka oikeuttavat hallitsemaan asuinhuoneistoa. Tuki voidaan myöntää ympärivuotisesti asuttuun omistusasuntoon tulorajojen ja varallisuuden puitteissa ja kun hakijalla ei ole oikeutta muihin tukiin tai vakuutuksiin.

Jos rakennuksen tai asunnon kunnossapitovastuu kuuluu jollekin muulle kuin omistajalle, avustus voidaan myöntää kunnossapitovastuussa olevalle. Avustusta ei myönnetä siltä osin kuin kustannukset kuuluvat asunto-osakeyhtiön maksettavaksi. Tuen määrä on enintään 50 prosenttia korjauskustannuksista, kuitenkin jopa 70 prosenttia, jos tällä vältetään välitön pysyvä kotoa muuttaminen. Asuntoa, jonka korjaamiseen on myönnetty avustus, on käytettävä avustuksensaajan asuntona viiden vuoden ajan avustuksen myöntämisestä.

Korjausavustukset hissien jälkiasentamiseen ja liikkumisesteiden poistamiseen

Avustusta voidaan myöntää olemassa olevan kerrostalon hissin jälkirakentamiseen ja asuinrakennuksen liikkumisesteiden poistamiseen. Rakennuksen on oltava ympärivuotisessa asuinkäytössä tai se on otettava ympärivuotiseen asuinkäyttöön.

Avustusta myönnetään vain sellaiseen toimenpiteeseen, jonka rahoittamiseksi hakijalla ei ole oikeutta saada muuta julkista tukea. Tuen määrä on enintään 45 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista. Avustusta ei myönnetä siltä osin kun hakijalla on oikeus saada samat kustannukset korvatuiksi esimerkiksi vakuutussopimuksen perusteella.

Apua hakemuksen tekemiseen

Avustusta voi hakea jatkuvalla haulla asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:sta. ARA tekee avustuspäätöksen ja hoitaa avustusten maksamisen.

Asuntojen korjausavustusten osalta neuvontaa antavat Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojat, jotka voivat auttaa koko prosessissa: muutostöiden suunnittelussa, avustusten hakemisessa ja tarvittaessa urakoitsija löytämisessä. VTKL voi myös toimia asiamiehenä korjausavustuksen hakemisessa.Lisätietoa
Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma 2013–2017, ympäristöministeriö
Lataa tästä ARA:n korjausavustusohjeet:
Liite 1: Asunnon korjausavustukset -ohje
Liite 2: Hissi- ja esteettömyysavustusohje
Vanhustyön keskusliiton korjausneuvonta

Graafinen suunnittelu Statiivi | Tekninen toteutus PVP | Copyright © 2014 Ylivieskan kaupunki