Tällä sivulla kerromme kuinka voit varautua mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin.
Kysymyksiä ja vastauksia koskien sähköpulaa
Sähköpula tarkoittaa tilannetta, jossa sähköä käytetään enemmän kuin sitä tuotetaan ja tuodaan. Sähköpulassa viimeinen vaihtoehto sähköjärjestelmän tasapainon ylläpitämiseksi, on tehdä hallittuja suunniteltuja sähkökatkoja. Tällaiset katkot kestävät kerrallaan yhdestä kahteen tuntiin ja niitä kierrätetään alueiden välillä. Hallituilla kiertävillä katkoilla pyritään välttämään koko Suomen laajuinen mahdollisesti pitkäkestoinen sähköjen katkeaminen. Sähköpulan riskiä kasvattaa pitkäkestoinen kylmä tuuleton pakkasjakso sekä häiriöt sähkön tuotannossa tai siirrossa. Sähköpulan syntymiseen voit vaikuttaa vähentämällä sähkönkäyttöäsi. Alla löydät kysymyksiä ja vastauksia koskien sähköpulaa.
Vesi on juomakelpoista niin kauan, kun sitä tulee hanasta. Paineen vaihtelut voivat kuitenkin irrottaa putkista sakkaa, joka sameuttaa veden. Mikäli olet verkostoveden piirissä, seuraa vesilaitoksesi tiedottamista, jos vedentulossa on ongelmia.
Jos olet oman kaivoveden varassa, varaudu sähkökatkoon varaamalla juomavettä puhtaaseen, kannelliseen astiaan. Pidä kotona varalla pullovettä tai juotavaksi valmista mehua. Seuraa myös kunnan ja vesilaitoksen tiedottamista mahdollisesta vedenjakelusta.
WC:tä voi käyttää, ellei viemärilaitos myöhemmin toisin ohjeista. WC:n huuhtelemiseen voi käyttää mitä tahansa saatavilla olevaa vettä, esimerkiksi sulatettua lunta tai pihakaivon vettä.
Jos vettä WC:n huuhtelemiseen ei ole käytettävissä, käytä WC-istuinta virtsaamiseen. Ulosteita varten aseta muovipussi WC-istuimeen, sankoon tai pottaan ja käytä sanomalehteä tai muuta paperia kuivikkeena. Tee tarpeesi pussiin ja sulje pussi sen jälkeen tiiviisti. Vie pussi heti ulos jäteastiaan, se kuuluu hävittää kaatopaikka- tai polttojätteen mukana. Ulosteita ei saa viedä bio- tai energiajätteen keräilyastiaan edes biojätepussissa.
Käsien puhdistukseen WC-käynnin jälkeen kannattaa varata käsidesiä, jos vettä käsienpesuun ei ole saatavilla.
Ruoka pysyy jääkaapissa kylmänä pari tuntia sen jälkeen, kun sähköt ovat katkenneet. Pakastimessa ruoka säilyy jäässä vähintään vuorokauden, jos sen ovea ei availla turhaan. Hyvin eristetty, täysi säiliöpakastin pitää ruoat jäässä jopa kaksi vuorokautta.
Jos sähkökatko pitkittyy, on hyvä syödä ja juoda ensimmäiseksi jääkaapissa säilytettävät ruoat ja juomat. Aloita kalasta ja äyriäisistä, jotka vaativat kylmimmän säilytyslämmön. Jatka sitten lihoihin, makkaroihin, valmisruokiin ja maitotuotteisiin.
Kylmässä säilytettävät ruoat eivät ole turvallisia, jos ne lämpiävät. Tyhjiö- ja suojakaasupakatuissa elintarvikkeissa voi jo alle vuorokaudessa kasvaa vaarallisia, mutta hajuttomia tai mauttomia bakteereja, jotka aiheuttavat ruokamyrkytyksen. Maitoa voi käyttää niin kauan kuin se maistuu ja tuoksuu hyvältä.
Talvella ruoka säilyy paremmin ulkona kylmälaukussa tai sanomalehdillä vuoratussa laatikossa. Paras lämpötila on nollan ja + 6 asteen välillä. Jos ruoka jäätyy ulkona, se pitää käyttää heti sulamisen jälkeen.
Kun sähköt palaavat: Tutki pakastimen sisältö. Jäässä olevat ruoat voit jättää pakastumaan uudestaan. Arvioi sulaneiden tuotteiden tila. Sulaneet, mutta vielä kylmät ruoat, esimerkiksi liha, kala, äyriäiset ja marjat, kannattaa laittaa ruoaksi. Älä syö sulaneita ruokia, joiden pakkaus on mennyt rikki.
Muista kotivara! Pidä kotona pieni varasto hyvin säilyviä ruokia. Niitä ovat esimerkiksi säilykkeet, lastenruoat, näkkileivät, keksit ja mehut. Iskukuumennettu maito (UHT) säilyy huoneenlämmössä kuukausia. Kotivarana on hyvä pitää myös ruokia, jotka maistuvat kylminäkin.
Eläintiloilla tärkeintä on varautuminen ennakkoon varmistamalla, että varavoimaa on käytössä.
Sähkökatkon pitkittyessä eläinten riittävään vedensaantiin on hyvä kiinnittää huomiota. Lumi ei riitä korvaamaan sulaa juomavettä, sillä lumesta saatava vesimäärä on huomattavan vähäinen. Muistathan tarjota eläimille riittävästi sulaa juomavettä useamman kerran päivässä.
Täysikasvuinen nauta tarvitsee vettä 40–160 litraa vuorokaudessa, hevonen 20–100 litraa, fysiologisesta tilasta ja rasituksesta riippuen. Esimerkiksi hevosilla yleinen ähkyn aiheuttaja talviaikaan on juuri nestehukka.
Lisätietoja
Varautumisesta: 72tuntia.fi
Sähkökatkoista: Häiriökartta