Tietoa lupiin ja ilmoituksiin liittyen.
Ota yhteyttä
ympäristöpäällikkö
044 4294 227
Tekniset palvelut
ympäristösuunnittelija
044 4294 226
Tekniset palvelut
ympäristötarkastaja
044 4294 235
Tekniset palvelut
ymparisto@ylivieska.fi
Hakemusten, ilmoitusten ja rekisteröintien palautus sähköisesti: ymparisto@ylivieska.fi
Hakemusten, ilmoitusten ja rekisteröintien palautus kirjeitse osoitteella: Ympäristöpalvelut PL 70 (Kyöstintie 4), 84101 YLIVIESKA
Ympäristöluvanvaraiset, ilmoitusvelvolliset ja rekisteröitävät toiminnat
Ylivieskan seudulle tyypillisiä lupavelvollisia toimintoja ovat esimerkiksi kallion louhinta ja – murskaus sekä eläinsuojat. Myös osa teollisuuden toimialoista ovat luvanvaraisia. Lainsäätäjä on rajannut kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen toimivaltaa ympäristölupa-asioissa. Laajempien toimintojen lupaviranomaisena toimii aluehallintovirasto.
Eräät laitokset ja toiminnat tarvitsevat ennen toiminnan aloittamista ympäristönsuojelulain mukaisen luvan. Ympäristölupahakemuslomake ja ohjeet löytyvät ympäristöhallinnon verkkosivuilta. (Ympäristölupa).
Ympäristönsuojelulain mukainen yleinen ilmoitusmenettely on lupamenettelyn kaltainen menettely, joka koskee tiettyjä, vähäisiä ympäristövaikutuksia aiheuttavia toimintoja. Näitä ovat kunnan toimivaltaan kuuluvat eläinsuojat. Ilmoituslomakkeet ja ohjeet löytyvät ympäristöhallinnon verkkosivuilta. (YSL:n yleinen ilmoitusmenettely).
Rekisteröitäviä toimintoja ovat ympäristönsuojelulain liitteessä 2 mainitut polttoaineteholtaan alle 50 MW:n energiantuotantolaitokset, nestemäisten polttoaineiden jakeluasemat, asfalttiasemat, kiinteät betoniasemat ja betonituotetehtaat, orgaanisia liuottimia käyttävät toiminnat ja kemialliset pesulat. Rekisteröinti-ilmoituslomakkeet ja ohjeet löytyvät ympäristöhallinnon verkkosivuilta. (YSL:n mukainen rekisteröinti).
Ympäristöluvan, ilmoituksen, ja rekisteröitävien toimintojen käsittelystä perittävä maksu määräytyy taksan mukaan (ympäristönsuojeluviranomaisen taksa).
Maa-ainesten ottamislupa
Soran, mullan ja kallion ottamiseen tarvitaan kotitarveottoa lukuun ottamatta maa-aineslain mukainen lupa. Louhintaa ja murskausta varten on pääsääntöisesti oltava myös ympäristölupa. Maa-aineslain ja ympäristönsuojelulain samaa maa-ainesten ottamishanketta koskeva lupahakemus pääsääntöisesti käsitellään yhdessä ja ratkaistaan samalla päätöksellä. Yhteistä lupaa voi hakea yhdellä lupahakemuksella. Maa-ainesluvan ja yhteiskäsittelyluvan hakemuslomakkeet ja ohjeet löytyvät ympäristöhallinnon verkkosivuilta. (Maa-ainesluvan hakeminen).
Maa-ainesten otosta on tehtävä vuosittain ilmoitus, ensisijaisesti ympäristöhallinnon NOTTO-palvelun kautta.
Myös kotitarveotosta on tehtävä ilmoitus ympäristöpalveluille, jos otettavan maa-aineksen määrä on yli 500 k-m3. Kotitarveoton ilmoituslomake löytyy Lomakkeet -sivulta. Lisätietoa asiasta löytyy ympäristöhallinnon verkkosivuilta. (Kotitarveotosta ilmoittaminen).
Maa-ainesten ottamisesta on julkaistu yksityiskohtainen opas ympäristöministeriön toimesta (Maa-ainesten ottaminen: Opas ainesten kestävään käyttöön).
Hakemusten käsittelystä perittävä maksu määräytyy taksan mukaan (maa-ainestaksa, ja yhteiskäsittelyssä myös ympäristönsuojeluviranomaisen taksa)
Vesilain mukaiset luvat
Jätevesien johtamiseen ojaan ja viemäriin toisen maan kautta sekä eräät ojittamiseen liittyvät toimenpiteet voivat edellyttää ympäristöviranomaisen lupaa. Lupa voi olla tarpeen myös vedenottamista ja tutkimustoimenpiteitä varten. Vesistöön rakentaminen ja muut vesistön muuttamista koskevat hankkeet vaativat Pohjois-Suomen aluehallintoviraston luvan. Muusta kuin vähäisestä ojituksesta on ilmoitettava elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle (ELY-keskus) vähintään 60 vuorokautta etukäteen.
Kunta voi ratkaista ojitusta koskevat erimielisyydet, jotka eivät edellytä vesilain 3 § nojalla mukaista lupaa. Riidan pitkittymisen estämiseksi ojitusriita kannattaa tuoda kunnan ratkaistavaksi. Asian saattamiseksi kunnan ratkaistavaksi on tehtävä kirjallinen valitus. Valitus voi olla vapaamuotoinen. Asian käsittelyä edistää mahdollisimman tarkka kuvaus erimielisyyksistä ja osapuolista. Riidan molempia osapuolia kuullaan asiassa
Vesihuoltolain mukaiset vapautukset liittymisestä vesijohtoon ja viemäriin.
Vesihuoltolain (119/2001) mukaan vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella oleva kiinteistö on liitettävä vesijohtoon ja viemäriin. Vesihuollon toiminta-alueen voi tarkistaa linkin takaa.
Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi myöntää liittymisvelvollisuudesta vapautuksen laissa säädetyillä perusteilla.
Vapautushakemuslomakkeet löytyvät Lomakkeet -sivulta.
Maasto- ja vesiliikenne
Moottoriajoneuvoilla saa ajaa maastossa maanomistajan luvalla. Harjoitusten ja kilpailujen järjestämiseen moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla maastossa tai vesialueella tarvitaan ympäristönsuojeluviranomaisen lupa. Maasto ja vesiliikennelupahakemus löytyy Lomakkeet -sivulta. Hakemuksen käsittelystä perittävä maksu määräytyy taksan mukaan (ympäristönsuojeluviranomaisen taksa)
Meluilmoitus (Ilmoitus melua tai tärinää aiheuttavasta tilapäisestä toiminnasta)
Erityisen häiritsevää melua tai tärinää aiheuttavasta tilapäisestä toimenpiteestä tai tapahtumasta tulee toiminnanharjoittajan tehdä ympäristönsuojelulain 118 §:n mukainen kirjallinen ilmoitus kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Ilmoitusta ei kuitenkaan tarvitse tehdä ympäristölupaa edellyttävästä toiminnasta, yksityishenkilön talouteen liittyvästä toiminnasta eikä puolustusvoimien toiminnasta.
Ylivieskan kaupungin ympäristönsuojelumääräysten mukaan meluilmoitusta ei tarvitse tehdä seuraavista toiminnoista:
• Maanantaista perjantaihin klo 7–18 välisenä aikana tehtävästä rakennushankkeeseen liittyvästä räjäytystyöstä, lyöntipaalutuksesta tai vastaavasta erityisen häiritsevää melua aiheuttavasta työstä, kun työn enimmäiskesto on viisi (5) päivää.
• Rakennus-, kunnossapito-, korjaus- tai puhdistustyöstä, jossa käytetään tilapäisesti erityisen häiritsevää melua aiheuttavia laitteita, kun työtä tehdään arkisin maanantaista perjantaihin klo 7–18 välisenä aikana ja työn enimmäiskesto on viisi (5) päivää.
• Yleisötilaisuudesta, jossa melua ei aiheudu muusta kuin äänentoistolaitteista, ja joka järjestetään yksipäiväisenä ja kertaluontoisena tapahtumana klo 7–22 välisenä aikana
Toiminnanharjoittajan tulee huolehtia asianmukaisesta meluntorjunnasta, vaikka toiminnasta ei tarvitsisi tehdä meluilmoitusta.
Toiminnan sijoittuessa asutuksen, palvelujen tai herkkien kohteiden (päiväkoti, sairaala, koulu tai vastaava) läheisyyteen on toiminnanharjoittajan tiedotettava mahdollisia haitankärsijöitä vähintään seitsemän (7) päivää ennen toiminnan alkamista. Tiedotteesta tulee käydä ilmi työn kokonaiskesto, päivittäinen työaika sekä yhteyshenkilö.
Meluilmoituslomake (Ilmoitus melua tai tärinää aiheuttavasta tilapäisestä toiminnasta), löytyy Lomakkeet -sivulta. Hakemuksen käsittelystä perittävä maksu määräytyy taksan mukaan (ympäristönsuojeluviranomaisen taksa).
Ympäristönsuojelumääräyksistä poikkeaminen
Ympäristönsuojeluviranomainen voi kirjallisesta hakemuksesta erityisestä syystä myöntää yksittäistapauksessa poikkeuksen ympäristönsuojelumääräyksistä. Määräyksestä poikkeaminen ei saa aiheuttaa ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa eikä vaarantaa näiden ympäristönsuojelumääräysten tavoitteiden toteutumista.
Ympäristönsuojeluviranomainen voi antaa näitä ympäristönsuojelumääräyksiä täydentäviä ohjeita ja määräyksiä. Ympäristönsuojelumääräyksistä poikkeamisesta peritään ympäristönsuojeluviranomaisen taksan mukainen maksu.
Ympäristönsuojelumääräyksistä poikkeamista haetaan useimmiten vapaamuotoisella asiakirjalla. Lomakkeet- sivulta löytyy tällä hetkellä mm. hakemus käytöstä poistetun öljysäiliön jättämiseksi maaperään.
Poikkeustilanteet
Poikkeuksellisesta ympäristön pilaantumisen vaaraa tai erityisiä jätehuoltotoimia aiheuttavasta rakennelman tai laitteen purkamisesta, toimintahäiriöstä tai onnettomuudesta on toiminnasta vastaavan viipymättä ilmoitettava ympäristönsuojeluviranomaiselle.
Yhteystiedot löytyvät sivun oikeasta ylälaidasta.
Lannan varastointitilavuudesta poikkeaminen ja lannan aumaaminen
EU:n nitraattidirektiivin mukainen valtioneuvoston asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta (1250/2014) sisältää määräyksiä mm. lannan ja puristenesteen varastoimisesta ja levityksestä sekä typpilannoituksesta. Sen mukaan lannan varastointitilojen ja lantakourujen tulee olla vesitiiviit ja niihin tulee mahtua vuoden aikana kertyvä lanta.
Poikkeaminen lannan varastointitilan tilavuudesta on mahdollista asetuksessa todetuilla perusteilla. Ilmoitus lannan aumaamisesta (entinen patterointi-ilmoitus) tulee tehdä riittävän ajoissa etukäteen kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle, joka voi antaa asiasta tarvittavia määräyksiä. Ilmoituslomakkeet ovat saatavilla Lomakkeet -sivulta, ympäristöpäällikön ja maaseutuasiamiehen toimistoista sekä vesi.fi -palvelusta: Ilmoituslomake lannan levittämisestä poikkeustilanteissa ja Aumausilmoituslomake