Tarkastettu pöytäkirja on julkaistu 11.9.2024 (Linkki )
1.Tilintarkastusyhteisöksi vuosille 2025-2028 (2029-2030) valittiin esityksen mukaisesti kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt Talvea Julkishallinnon palvelut Oy.
Konserniin kuuluville tytäryhteisöille esitetään, että ne valitsevat tilintarkastusyhteisöksi Ylivieskan kaupungin tilintarkastusyhteisön.
2.Taanilan liikerakentamisen asemakaava, jolla muodostuu Ylivieskan kaupungin 8. kaupunginosan korttelit 60-62, sekä 8. ja 12. kaupunginosan katu-, liikenne-, puisto- ja suojaviheraluetta, hyväksyttiin esityksen mukaisena.
3.Osavuosikatsaus 1.1.-30.6.2024 merkittiin tiedoksi.
4.Konserniyhtiöiden toiminnan ja talouden seurantaraportti 1.1.-30.6.2024 merkittiin tiedoksi.
5.Kasvatuksen ja opetuksen tarkastelu -raportin tiedoksianto ja jatkosuunnitelma merkittiin tiedoksi.
6.Sivistyslautakunnan esitys ja lausunto Ylivieskan kaupungin koulutuspalveluiden palvelutarve- ja palveluverkkoselvitykseen palautettiin takaisin valmisteluun äänin 17-16, tyhjää 2.
Keskustelun aikana Juha Autio antoi pohjaehdotuksesta poikkeavan esityksen:
Esitys valtuuston esityslistan kohtaan 49.
Esitän asian palauttamista uudelleen valmisteluun.
Perustelut:
Selvityksessä tulisi ottaa huomioon musiikkiopiston ja kansalaisopiston tilanne, tarkoituksenmukaisten tilojen tarve sekä yhteiskäyttö Päivärinnan koulun ja Akustiikan kanssa.
Akustiikan tapahtumatuotannon mahdollisuudet ja toimivuus mahdollisessa muutoksessa.
Peruskoulujen osalta linjaus ryhmäkoon asettamisesta 16 oppilaaseen (pl.pienryhmät) ja sivistyslautakunnan mahdollisuus päättää alle 16 oppilaan ryhmien perustamisesta ottaen huomioon taloudellisuus, tarkoituksenmukaisuus ja oppilasmääräennusteet.
Todelliset kustannusvaikutukset pl. peruskorjaus ja perusparannuskulut koulujen elinkaaressa nykyisten oppilasmääräennusteiden mukaan.
Lukion tilanteen selvittäminen kokonaisuudessa niin, että uutta lukiota ei tarvitse rakentaa.
Markus Jaatinen kannatti Aution esitystä.
Keskustelun jälkeen puheenjohtaja totesi, että asiassa on annettu kannatettu palauttamista koskeva esitys ja asiassa ei saavuteta yksimielisyyttä, joten on äänestettävä. Puheenjohtajan esityksestä hyväksyttiin äänestystavaksi nimenhuutoäänestys ja äänestysjärjestykseksi:
Asian palauttaminen valmisteluun on JAA,
Asian käsittelyä jatketaan on EI.
Asian palauttamisen valmisteluun (JAA) puolesta äänestivät: Autio E., Autio J., Haapakoski K., Hautakoski, Hintsala, Isokoski, Jaatinen, Jokinen, Junttila, Ahvenainen, Lehtikangas, Mustikkamaa, Törmälä, Nivala, Rautakoski, Sorvisto Marko, Ylimäki. Asian käsittelyn jatkamisen (EI) puolesta äänestivät Alanen, Haapakoski P., Hirvelä, Häggman, Kangaskorte, Korkeakoski, Koskela, Laakkonen, Löytynoja, Marjamaa, Puroila, Myllymäki, Ojanperä, Salmela, Sorvisto Sami, Uusikylä. Tyhjää Löfbacka, Sorvisto Maria.
Puheenjohtaja totesi kaupunginvaltuuston päätökseksi tulleen Juha Aution esityksen äänin 17–16, tyhjää 2. Kaupunginvaltuusto päätti palauttaa asian uudelleen valmisteluun.
7.Ulla Lehtikankaan/ Kristillisdemokraattien valtuustoryhmän valtuustoaloite. Jokaisen vaikuttamistoimielimen edustajan nimeäminen valtuuston ja lautakuntien kokouksiin, lähetettiin kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.
Jokaisen vaikuttamistoimielimen edustajan nimeäminen valtuuston ja lautakuntien kokouksiin.
Kunnan lakisääteisiä vaikuttamistoimielimiä Ylivieskassa ovat nuorisovaltuusto, vammaisneuvosto ja vanhusneuvosto.
Näillä vaikuttamistoimielimillä on mahdollisuus vaikuttaa kunnan toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on – tai joilla vaikuttamistoimielin arvioi olevan – merkitystä lasten ja nuorten, ikääntyneen väestön tai vammaisten henkilöiden ja heidän tarvitsemiensa palveluiden kannalta.
Vaikuttamistoimielimillä on merkittävä rooli kunnassa ajatellen asumista, elinympäristöä, esteettömyyttä ja sen toimivuutta. Kasvatuksen ja koulutuksen esteettömyydellä ja saavutettavuudella on valtava merkitys. Vapaa-ajan palvelut, liikkuminen ja liikennejärjestelyt ovat erityisen tärkeitä tekijöitä jokaisen kuntalaisen arjessa. Osallisuus ja yhdenvertaisuus ovat kunnan vetovoimatekijä ja edistää kuntalaisten hyvinvointia.
Positiivinen asia on, että Ylivieskassa on ollut jo vuosia nuorisovaltuuston edustaja puhe ja läsnäolo-oikeudella valtuuston sekä nuorten kannalta tarpeellisiksi katsottujen lautakuntien kokouksissa.
Vaikuttamistoimielinten näkökulmaa ja asiantuntemusta kannattaa hyödyntää suunnittelun ja päätöksentekoprosessien eri vaiheissa. Kunnan vaikuttamistoimielimillä on myös edustamansa ryhmän asioihin edunvalvonnallinen näkökulma, jota kunta voi myös omassa toiminnassaan hyödyntää.
Esitämme että, myös vammaisneuvosto ja vanhusneuvosto voisivat nuorisovaltuuston tapaan nimittää edustajansa Ylivieskan kaupunginvaltuuston sekä tarpeellisiksi katsottujen lautakuntien kokouksiin, jotta jokaisella vaikuttamistoimielimellä olisi yhdenvertaisesti nimettynä edustaja puhe- ja läsnäolo-oikeudella kunnan päätäntäelimissä ja tulisivat kuulluiksi suunnittelun- ja paatoksentekoprosessien eri vaiheissa.
Ylivieskassa 9.9.2024
Ulla Lehtikangas
Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä (KD)
Lisäksi allekirjoittajina oli 16 muuta valtuuston jäsentä.