Hankkeet

Kulttuuripalvelut on osana seuraavia hankkeita:

Keski-Pohjanmaan siirtolaisuushanke


Keski-Pohjanmaan siirtolaisuushanke

Rautatietyöläisiä Atlantin tuolla puolen

Keski-Pohjanmaan Kulttuuriliitto on yhteistyössä Keski-Pohjanmaan liiton kanssa perustanut siirtolaisuushankkeen keväällä 2020 ja se toimii hankkeen kotipesänä.

Hankealueena on ns. historiallinen Keski-Pohjanmaa eli Perhonjokilaakso ml. Kokkolan seutu, Lestijokilaakso, Kalajokilaakso ja Pietarsaaren seutu.

Yhteystiedot

Pehkonen Kati
museosihteeri
044 4294 441
Kulttuuripalvelut

Linkkejä

Siirtolaisuushankkeen kotisivut

Hankkeen tehtävä

Siirtolaisuushankkeen tehtävänä on kerätä tietoa siirtolaisuudesta Ruotsiin, Pohjois-Amerikkaan, Australiaan ja Venäjälle sekä muuta ns. kaukosiirtolaisuutta (Etelä-Amerikka, Aasia, Afrikka).

Pääasialliset ajanjaksot ovat:

Pohjois-Amerikka ja Australia: 1850–1960

Ruotsi: ennen ja jälkeen 1950

Venäjä: ennen ja jälkeen itsenäisyyden

Muu kaukosiirtolaisuus: 1850–1960

Siirtolaisuustietoa talteen Ylivieskasta

Siirtolaiseksi määritellään henkilö, joka on lähtöpitäjässään syntynyt tai siellä lähtiessä kirjoilla oleva tai sinne siirtolaisuudesta palannut. Ylivieska kuuluu siirtolaisuuden ydinalueisiin ja lähes jokaisesta talosta tai ainakin suvusta on lähdetty siirtolaiseksi, joko valtamerien taakse tai Pohjanlahden toiselle puolelle.

Ylivieskan siirtolaisuustyöryhmä aloittanut toimintansa 3.3.2022 ja se organisoi tiedon ja aineiston keräystä vuosien 2022–2023 aikana

Työryhmään kuuluvat (korvaa (at) merkillä @):

Kaisa Savela: kaisaliisa.savela(at)gmail.com

Esko Saari: esko.saari(at)kotinet.com

Eero Kippola: kippolaeero(at)gmail.com

Aino Nisula: aino.k.nisula(at)gmail.com

Hankkeen sähköposti: siirtolaiset.ylivieska(at)gmail.com

Keski-Pohjanmaan siirtolaisuustyöryhmän Ylivieskan yhdyshenkilö on  Kati Pehkonen (kati.pehkonen(at)ylivieska.fi, puh. 044-4294 441, Kyöstintie 4, 84100 Ylivieska.).

Siirtolaisuushankkeen kotisivut: https://keskipohjanmaansiirtolaisuus.wordpress.com/

Tulevista tapahtumista ilmoitetaan myöhemmin!

Mitä kerätään ja miten?

  1. Aloittaa voi esimerkiksi kirjaamalla ylös niiden siirtolaisten nimet, joiden tiedät lähteneen siirtolaiseksi joko Pohjois-Amerikkaan, Australiaan, Ruotsiin tai muualle 1850–1960 välisenä aikana. Nimiä voi olla kotitalosta, naapurista, kotikylältä, kotipitäjästä – kaikki ovat tärkeitä.
  2. Tee luettelo tuntemistasi ihmisistä, joilla käsityksesi mukaan on tietoa tai tarinoita Ylivieskan siirtolaisista ja heidän elämästään ja joita kannattaisi haastatella myöhemmin. Etenkin vanhukset ovat avainasemassa, mutta toki muitakin siirtolaisuutta tuntevia löytyy.
  3. Selvitä suvustasi ja lähipiiristä henkilöitä, joilla on mahdollisesti Ylivieskan siirtolaisuuteen liittyvää aineistoa, kuten valokuvia, postikortteja, kirjeitä, muistoesineitä, kirjoja, lehtiä, arkkuja yms. Kirjaa omistajien nimet ja aineiston sijaintipaikat ylös.Jos sinulla on hallussasi tai tiedossasi lehtileikkeitä, lehtiä, kirjoja tai haastatteluja, kokoa ne yhteen paikkaan ja merkitse ylös kiinnostavat kohteet ja artikkelit. Ne on sitten myöhemmin helppo kopioida keräystyössä.

Ilmoita hallussasi olevista tiedoista ja aineistosta yllä mainittuihin yhteystietoihin – postitse, tekstiviestillä, sähköpostilla tai vaikkapa puhelinsoitolla.

Valmiiksi kirjoitettuja tarinoita tai skannattuja aineistoja voi lähettää myös suoraan hankkeen sähköpostiin (korvaa (at) merkillä @): siirtolaiset.ylivieska(at)gmail.com (valokuvien koko olisi hyvä olla vähintään 600 dpi).

Kun koronatilanne antaa myöten, aloitetaan aineiston digitointi ja tallentaminen sekä haastattelut. Kaikki tiedonmurut ovat arvokkaita!

Tähän työhön tarvitsemme tekijöitä ja käsipareja. Kyläyhdistyksillä, Nuorisoseuroilla ja muilla yhdistyksillä ja tahoilla on henkilöitä, joilla on tietoa kylien ja sukujen siirtolaisista tai jotka voisivat auttaa käytännössä tiedon keräämisessä ja haastatteluissa. Tietotekniikan osaamista ei tarvita.

Talkootyön iso kokonaisuus rakentuu pienistä osista ja jokaisen henkilön tekemä työ on tärkeä ja tarpeellinen!

Tervetuloa mukaan keräämään ja tallentamaan siirtolaisuushistoriaa!

Jaa sosiaalisessa mediassa:
FacebookTwitterShare